Gegil en gejuich: geslaagde scholieren, BN’er kids en een bellende minister

13.06.2024 18:03
eindexamens Bron: Unsplash

Gisteren was het een en al feest in Nederland, met de bekendmaking van de examenuitslagen voor middelbare scholieren. Overal hangen weer de vlaggen uit. Het lijkt wel alsof iedereen dit jaar extra uitpakt, en terecht.

De meeste middelbare scholieren hebben de afgelopen maanden zwaar zitten blokken op hun examens. Sommigen deden het een vinger in de neus. Het is voor ouders met geslaagde kids sowieso dubbel feest. Je bent als ouder niet alleen opgelucht en blij voor je kind. Je bent ook supertrots dat het jouw kind is gelukt. Jij moet misschien gewoon doorwerken vandaag, en toch, op het moment van de uitslag voelde het even alsof je zelf weer de hele zomer vrij bent.

En met dat ene telefoontje begint je kind alweer aan een nieuwe fase. Werken, verder leren, naar ht buitenland, op kamers …

Een grappig moment was gisteren het moment waarop minister Hugo de Jonge gebeld werd door zijn dochter van zestien. En niet om te vragen of ze een tikkie mocht sturen, maar om te vertellen dat ze geslaagd is!

Hugo de Jonge: “De Kamer is belangrijk, maar dochters gaan altijd voor…!”

BN’er studiebollen

Het was gisteren ook een mooie dag voor de kinderen van BN’ers! Ook daar zaten natuurlijk studiebollen bij die de vlag buiten hingen. En hun trotse ouders delen daar natuurlijk ook de mooie plaatjes van, zoals de mama’s Treintje Oosterhuis en Leontien van Moorsel. En wie zien we hier nog meer?

Veel gillende meiden, juchende jongens, champagne en confettikanonnen.

Superleuk is dit jaar ook de verscheidenheid aan vlaggen:

Achtbaan herexamens

Lastig vinden docenten het ook om het minder leuk nieuws door te bellen wanneer de leerling gezakt is. Voor de ouders die nog een ritje maken in de achtbaan van herexamens: wees gerust, we hebben tips voor jullie!

Blijf ondersteunend: Blijf positief en laat merken dat je in hun kunnen gelooft. Een oppepper kan wonderen doen! Breng ze veel fruit, watermeloen zijn de meesten dol op. Of lekkere verse sapjes, smoothies.

Hulp bij planning: Help met het maken van een realistische studieplanning, maar laat ze ook zelf verantwoordelijkheid nemen.

Ontspanning is key: Zorg voor voldoende ontspanning en afleiding. Een frisse geest doet wonderen doen voor de concentratie.

Laatste redmiddel

De septemberroute via de vavo biedt een uitkomst voor leerlingen die gezakt zijn voor hun vmbo-tl, havo of vwo-diploma. Met deze route verhogen leerlingen hun combinatiecijfer, waardoor ze alsnog kunnen slagen. Dankzij deze vavo-route kan een leerling nog steeds op tijd, voor 1 oktober, zijn of haar diploma behalen en aan een vervolgopleiding starten, zonder een jaar studievertraging op te lopen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.