Vorig jaar kampten we voor de jaarwisseling met een hoog aantal coronabesmettingen, dit jaar slaat het RS-virus weer flink toe. Het aantal besmettingen steeg de afgelopen periode in hoog tempo. Vooral baby’s en jonge kinderen krijgen met het verkoudheidsvirus te maken.
Lees verder onder de advertentie
We praten je bij.
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het is het meest voorkomende verkoudheidvirus bij jonge kinderen. Bijna elk kind krijgt dit in z’n eerste levensjaar. Baby’s kunnen ernstig ziek worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. Normaalgesproken verspreidt het virus zich vooral in de winter. Bij volwassen blijft het meestal gewoon bij een verkoudheid. Zó herken je het RS-virus bij kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Epidemie
Sinds de corona pandemie zijn de oplevingen van het RS-virus niet meer seizoensgebonden. Doordat we tijdens de lockdown massaal binnen bleven, lag het aantal besmettingen minder hoog. Nu alle maatregelen opgeheven zijn, is het virus bezig met een soort inhaalslag. Elke week geven negentien laboratoria in Nederland aan het RIVM door hoeveel besmettingen er zijn geteld. Momenteel gaat het om bijna 400 meldingen per week, bijna twee keer zoveel als tijdens de pieken in de afgelopen jaren.
Het is momenteel behoorlijk druk op de kinder-ic’s in Nederlandse ziekenhuizen, al is er volgens de zeven academische ziekenhuizen nog geen reden tot landelijke maatregelen. “Op dit moment moet alles op alles worden gezet om ervoor te zorgen dat kinderen die ziek zijn een plek toegewezen kunnen krijgen. Vooralsnog lukt dat”, vertelt Károly Illy, van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, tegen RTL Nieuws.
Voor de meeste kinderen is het RS-virus een gewone verkoudheid en dus niet gevaarlijk. Meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen weer. Toch kan het virus ook ernstiger verlopen. Baby’s en peuters kunnen door het RS-virus erg benauwd raken. Ze kunnen een longontsteking krijgen, uitdrogen en in het ziekenhuis belanden. Daar krijgen ze bijvoorbeeld extra zuurstof. Ook voor kwetsbare ouderen kan het virus gevaarlijk zijn. Sterfgevallen door het RS-virus komen in Nederland bijna niet voor.
Vooralsnog is er geen vaccin om een besmetting met het RS-virus te voorkomen, maar daar wordt wel aan gewerkt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe voorkom je een infectie?
Het is moeilijk om besmetting te voorkomen. Dit kun je wel doen:
Gebruik een papieren zakdoek
Gebruik een zakdoek maar één keer
Was regelmatig je handen met water en zeep
Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen
Borstvoeding helpt om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een infectie door RS-virus. De borstvoeding bevat antistoffen van de moeder, die de baby beschermen tegen een infectie
Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.