Heb je weleens stiekem een blik geworpen op de chatgesprekken van je tiener en je afgevraagd wat al die emoji’s betekenen? Dan ben je niet de enige. De nieuwe Netflix-hit Adolescence heeft ouders in heel Nederland aan het denken gezet over de verborgen betekenissen achter emoticons. Taalplatform Preply heeft ze op een rij gezet.
Lees verder onder de advertentie
De serie, die momenteel op nummer één staat in de Nederlandse top 10, onthult hoe tieners emoji’s gebruiken als een geheime codetaal om boodschappen uit te wisselen die volwassenen vaak niet begrijpen.
Geheime emoji-taal
In de tweede aflevering van de serie leert detective Luke over de verborgen betekenissen van emoji’s wanneer hij zich realiseert dat zijn gebrek aan kennis over moderne online communicatie zijn onderzoek belemmert. Sinds de release van de serie is het aantal zoekopdrachten naar ‘betekenis emoticons’ in Nederland met maar liefst 44% gestegen.
Lees verder onder de advertentie
Taalplatform Preply dook in deze trend en zette de betekenis van enkele veelgebruikte emoji’s in Adolescence op een rij. En sommige betekenissen zijn misschien wel schokkender dan je denkt!
💊 De rode pil – Staat symbool voor ‘de waarheid zien’ en wordt vaak gebruikt binnen de manosfeer, een online subcultuur waarin vrouwvijandige ideeën circuleren. De term is afkomstig uit de film The Matrix en verwijst naar het ontwaken tot ‘de echte wereld’ — maar dan met een problematische draai.
Lees verder onder de advertentie
💥 Dynamiet-emoji – Dit symbool wordt binnen incel-gemeenschappen gebruikt als verwijzing naar een ‘ontploffende’ rode pil. Incels (‘involuntary celibates’) geven vrouwen en de maatschappij de schuld van hun gebrek aan romantisch succes.
💯 De 100-emoji – Wordt door sommige groepen gelinkt aan de zogeheten 80/20-regel: ‘80% van de vrouwen voelt zich slechts aangetrokken tot 20% van de mannen’, wat leidt tot toxische overtuigingen over daten en relaties.
❤️💜💛💖🧡 Hartjes in alle kleuren – Wist je dat verschillende kleuren hartjes verschillende betekenissen hebben? Volgens Adolescence betekenen ze het volgende:
❤️ Rood: liefde
💜 Paars: seksuele aantrekkingskracht
💛 Geel: interesse
💖 Roze: interesse zonder seksuele bedoelingen
🧡 Oranje: geruststelling (‘het komt goed’)
🫘 De bruine bonen emoji – Dit is misschien wel de vreemdste van allemaal. De bruine bonen emoji wordt in incel-kringen gebruikt als een symbool van zelfidentificatie. De oorsprong? Waarschijnlijk een verwijzing naar de populaire ‘koffieboon’-meme op platforms zoals 4Chan en Reddit, waarin vrouwen worden gekleineerd.
Emoji’s zijn een dynamisch communicatiemiddel, en hun betekenissen veranderen continu, afhankelijk van cultuur, context en sociale groepen. Taalexperts van Preply benadrukken het belang van bewustzijn: “Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de evolutie van emoji-gebruik en de verschillende interpretaties ervan.”
Lees verder onder de advertentie
Dus de volgende keer dat je tiener een mysterieus hartje of een willekeurige boon in een chat gebruikt, weet jij misschien net iets beter wat er aan de hand is. Of je nu meeleest of niet, praten over online communicatie en wat je kind daar tegenkomt blijft het allerbelangrijkst.
De Consumentenbond heeft onlangs nog gewaarschuwd voor de ‘veilige tieneraccounts’ van Instagram. Je leest het hier.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag