Stel je voor: je ligt te bevallen, maar in plaats van in een standaard ziekenhuiskamer bevind je je op een strand of in een bos. Dit is nu mogelijk bij Geboortecentrum Sophia, waar moeders sinds kort kunnen bevallen met een VR-bril op. Zo zouden ze minder pijn en angst ervaren.
Lees verder onder de advertentie
Bevallen met een VR-bril
Met de VR-bril op hebben bevallende vrouwen zelf de controle over waar ze willen bevallen. Ze kunnen kiezen voor hun favoriete virtuele omgeving, of dat nu een zonovergoten strand is of een kalme bergtop. Het is allemaal mogelijk. Dit zou hun aandacht afleiden van de pijn.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Hiske Ernst, directeur van Geboortecentrum Sophia, helpt de VR-bril vrouwen op meerdere manieren om even te ontsnappen aan de realiteit. “Ze kunnen luisteren naar rustgevende muziek en meditatie-oefeningen doen, wat helpt aan een diepere ontspanning tijdens de weeën”, vertelt ze. Tijdens de bevalling kunnen vrouwen ook een luchtbel-animatie inschakelen, die hun ademhaling volgt en hen helpt bij de ademhalingsoefeningen.
Rond de 34 weken zwangerschap bespreekt de verloskundige met aanstaande moeders of ze de VR-bril willen gebruiken tijdens de bevalling. Het wordt dan vastgelegd in hun geboorteplan. Elke geboortekamer in het centrum heeft een VR-bril beschikbaar. Kraamverzorgenden leggen uit hoe de bril werkt en welke opties je hebt.
Twijfel je nog? Uit onderzoek blijkt dat virtual reality effectief is in het verminderen van angst en pijn, zowel acuut als chronisch. Volgens Gynaecoloog Martine Wassen en Anne-Claire Musters, onderzoeker en arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog, wordt virtual reality steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg. Daarom hebben ze de effecten hiervan tijdens de bevalling onder de loep genomen.
Lees verder onder de advertentie
In de VIREL-studie, waar 12 vrouwen deelnamen, gaf 96 procent aan dat ze bij een volgende bevalling opnieuw voor een VR-bril zouden kiezen. Dit resultaat inspireerde Wassen en Musters om de BirthCoach VR te ontwikkelen, de eerste VR-app speciaal voor zwangere vrouwen. Met jaarlijks 165.000 bevallingen in Nederland en 23 procent van de vrouwen die een ruggenprik krijgt, is het volgens hen duidelijk dat nieuwe manieren om pijn te bestrijden hard nodig zijn.
Een innovatieve en duurzame stap vooruit
Ernst is trots op deze virtuele toevoeging aan hun geboortecentrum: “We staan altijd open voor innovaties die de zorg verbeteren. De VR-bril is niet alleen effectief, maar ook een duurzame keuze”.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag