Bevallen op een tropisch eiland? In dit ziekenhuis kun je bevallen met een VR-bril

30.08.2024 17:35
bevallen vr-bril Bron: Pexels

Stel je voor: je ligt te bevallen, maar in plaats van in een standaard ziekenhuiskamer bevind je je op een strand of in een bos. Dit is nu mogelijk bij Geboortecentrum Sophia, waar moeders sinds kort kunnen bevallen met een VR-bril op. Zo zouden ze minder pijn en angst ervaren.

Bevallen met een VR-bril

Met de VR-bril op hebben bevallende vrouwen zelf de controle over waar ze willen bevallen. Ze kunnen kiezen voor hun favoriete virtuele omgeving, of dat nu een zonovergoten strand is of een kalme bergtop. Het is allemaal mogelijk. Dit zou hun aandacht afleiden van de pijn. 

Volgens Hiske Ernst, directeur van Geboortecentrum Sophia, helpt de VR-bril vrouwen op meerdere manieren om even te ontsnappen aan de realiteit. “Ze kunnen luisteren naar rustgevende muziek en meditatie-oefeningen doen, wat helpt aan een diepere ontspanning tijdens de weeën”, vertelt ze. Tijdens de bevalling kunnen vrouwen ook een luchtbel-animatie inschakelen, die hun ademhaling volgt en hen helpt bij de ademhalingsoefeningen.

Rond de 34 weken zwangerschap bespreekt de verloskundige met aanstaande moeders of ze de VR-bril willen gebruiken tijdens de bevalling. Het wordt dan vastgelegd in hun geboorteplan. Elke geboortekamer in het centrum heeft een VR-bril beschikbaar. Kraamverzorgenden leggen uit hoe de bril werkt en welke opties je hebt.

Lees ook – Bevallen met een VR-bril op: de voor- en nadelen op een rij

Minder angst, meer gemak

Twijfel je nog? Uit onderzoek blijkt dat virtual reality effectief is in het verminderen van angst en pijn, zowel acuut als chronisch. Volgens Gynaecoloog Martine Wassen en Anne-Claire Musters, onderzoeker en arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog, wordt virtual reality steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg. Daarom hebben ze de effecten hiervan tijdens de bevalling onder de loep genomen. 

In de VIREL-studie, waar 12 vrouwen deelnamen, gaf 96 procent aan dat ze bij een volgende bevalling opnieuw voor een VR-bril zouden kiezen. Dit resultaat inspireerde Wassen en Musters om de BirthCoach VR te ontwikkelen, de eerste VR-app speciaal voor zwangere vrouwen. Met jaarlijks 165.000 bevallingen in Nederland en 23 procent van de vrouwen die een ruggenprik krijgt, is het volgens hen duidelijk dat nieuwe manieren om pijn te bestrijden hard nodig zijn.

Een innovatieve en duurzame stap vooruit

Ernst is trots op deze virtuele toevoeging aan hun geboortecentrum: “We staan altijd open voor innovaties die de zorg verbeteren. De VR-bril is niet alleen effectief, maar ook een duurzame keuze”.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.