Stel je voor: je ligt te bevallen, maar in plaats van in een standaard ziekenhuiskamer bevind je je op een strand of in een bos. Dit is nu mogelijk bij Geboortecentrum Sophia, waar moeders sinds kort kunnen bevallen met een VR-bril op. Zo zouden ze minder pijn en angst ervaren.
Lees verder onder de advertentie
Bevallen met een VR-bril
Met de VR-bril op hebben bevallende vrouwen zelf de controle over waar ze willen bevallen. Ze kunnen kiezen voor hun favoriete virtuele omgeving, of dat nu een zonovergoten strand is of een kalme bergtop. Het is allemaal mogelijk. Dit zou hun aandacht afleiden van de pijn.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Hiske Ernst, directeur van Geboortecentrum Sophia, helpt de VR-bril vrouwen op meerdere manieren om even te ontsnappen aan de realiteit. “Ze kunnen luisteren naar rustgevende muziek en meditatie-oefeningen doen, wat helpt aan een diepere ontspanning tijdens de weeën”, vertelt ze. Tijdens de bevalling kunnen vrouwen ook een luchtbel-animatie inschakelen, die hun ademhaling volgt en hen helpt bij de ademhalingsoefeningen.
Rond de 34 weken zwangerschap bespreekt de verloskundige met aanstaande moeders of ze de VR-bril willen gebruiken tijdens de bevalling. Het wordt dan vastgelegd in hun geboorteplan. Elke geboortekamer in het centrum heeft een VR-bril beschikbaar. Kraamverzorgenden leggen uit hoe de bril werkt en welke opties je hebt.
Twijfel je nog? Uit onderzoek blijkt dat virtual reality effectief is in het verminderen van angst en pijn, zowel acuut als chronisch. Volgens Gynaecoloog Martine Wassen en Anne-Claire Musters, onderzoeker en arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog, wordt virtual reality steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg. Daarom hebben ze de effecten hiervan tijdens de bevalling onder de loep genomen.
Lees verder onder de advertentie
In de VIREL-studie, waar 12 vrouwen deelnamen, gaf 96 procent aan dat ze bij een volgende bevalling opnieuw voor een VR-bril zouden kiezen. Dit resultaat inspireerde Wassen en Musters om de BirthCoach VR te ontwikkelen, de eerste VR-app speciaal voor zwangere vrouwen. Met jaarlijks 165.000 bevallingen in Nederland en 23 procent van de vrouwen die een ruggenprik krijgt, is het volgens hen duidelijk dat nieuwe manieren om pijn te bestrijden hard nodig zijn.
Een innovatieve en duurzame stap vooruit
Ernst is trots op deze virtuele toevoeging aan hun geboortecentrum: “We staan altijd open voor innovaties die de zorg verbeteren. De VR-bril is niet alleen effectief, maar ook een duurzame keuze”.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.