Dit ziekenhuis in Nederland introduceert een bevalverwerkingsspreekuur (en dat is hard nodig)

16.10.2024 11:00
Klinisch verloskundige Maartje-Marijke Menkveld tijdens het bevalverwerkingsspreekuur.

Het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn heeft iets nieuws geïntroduceerd: een speciaal bevalverwerkingsspreekuur. En geloof ons, het is echt nodig. Nog veel te veel vrouwen hebben een negatieve bevallingservaring en dat is zo zonde.

Gelukkig is er nu hulp voor vrouwen die kampen met een traumatische bevallingservaring, en – ook fijn om te weten – het wordt volledig vergoed door de verzekering. Applausje voor het Gelre ziekenhuis! Hopelijk zullen andere ziekenhuizen snel volgen, want de cijfers liegen er niet om. Eén op de vijf vrouwen kijkt namelijk met een negatief gevoel terug op haar bevalling, en voor één op de tien was het zelfs ronduit traumatisch.

Waarom dit spreekuur?

We hebben het niet over ‘een beetje ontevreden zijn’ over je bevalling, maar echt over vrouwen die flitsen van hun bevalling blijven herbeleven, moeite hebben om opnieuw zwanger te durven worden, of die elke keer als ze een bevallingsverhaal horen willen wegrennen. Klinisch verloskundige Maartje-Marijke Menkveld ziet het maar al te vaak. “Soms zijn er vrouwen die tijdens hun nacontrole aangeven dat ze nog steeds kampen met prikkelbaarheid, flashbacks of een kort lontje. Dan verwijs ik ze snel door naar ons spreekuur, waar we kunnen helpen.”

Lees ook – Maar liefst 1 op de 5 vrouwen kampt met depressieve gevoelens na bevalling

Focus op meer dan alleen lichamelijk herstel

Na een bevalling ligt de focus vaak op lichamelijk herstel. En dat is belangrijk. Maar wie vraagt er naar hoe jij je écht voelt? Hoe zit het met al die emoties die je maar lastig kunt plaatsen? Maartje-Marijke snapt het helemaal. “Veel vrouwen praten in eerste instantie niet over hun mentale welzijn. Ze denken dat het normaal is om je zo te voelen, of ze benoemen het niet tijdens de nacontrole. Met ons spreekuur willen we die vrouwen helpen die eerder geen aandacht hebben gekregen voor hun mentale gezondheid.”

Communicatie is key

Wat we vaak niet doorhebben, is dat de manier waarop er tijdens je bevalling met je gecommuniceerd wordt, een wereld van verschil kan maken. Maartje-Marijke weet dit als geen ander, want ze deed er zelf onderzoek naar tijdens haar master verloskunde. “Slechte communicatie kan echt een negatieve invloed hebben op je bevalervaring. Daarom ben ik me gaan specialiseren in geboortetrauma’s, zodat ik vrouwen met deze ervaringen kan ondersteunen.”

Wat houdt het bevalverwerkingsspreekuur precies in?

Maartje-Marijke kreeg vorig jaar ineens dé ingeving: dit is wat ze wilde doen. En met een nieuwe zorgcode, die speciaal gericht is op verloskundige nazorg, was de timing perfect. Maar hier komt de catch: veel ziekenhuizen weten niet eens dat deze zorgcode bestaat. “Dat is zo jammer”, zegt Maartje-Marijke. “Na zes weken wordt vaak gezegd: ‘Ga maar naar de huisarts,’ maar ik denk dat wij als verloskundigen hier veel actiever op moeten inspelen.” 

Want eerlijk, voor wie is het niet een drempel om naar een psycholoog te gaan? Het voelt vaak zo groot en zwaar. Maar guess what? Dit nieuwe spreekuur valt gewoon onder verloskundige zorg én het wordt volledig vergoed. Dus het kost je geen cent en je eigen risico wordt ook niet aangesproken. Hoe fijn is dat?

Lees ook – De laatste loodjes: Dit zijn de 5 tekenen dat je bevalling echt begint

Eerste ervaringen

Inmiddels heeft Maartje-Marijke al een aantal vrouwen mogen begeleiden en de reacties zijn super positief. Soms is alleen al een luisterend oor bieden genoeg, en andere keren helpt het enorm om dingen uit de bevalling beter te begrijpen. “Soms is het alsof er gaten in hun bevalfilm zitten”, vertelt Maartje-Marijke. “Als ik dan uitleg kan geven over wat er precies gebeurde, vallen de puzzelstukjes op hun plek. Het helpt hen echt om die ervaring te verwerken.”

Dus, heb je zelf een lastige bevalling meegemaakt of ken je iemand die dat heeft? Het bevalverwerkingsspreekuur van het Gelre ziekenhuis is er voor jou – en het wordt dus volledig vergoed! Dat is nog eens zorg die echt het verschil maakt.

Bron: De Stentor

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.