Welk effect heeft de coronapandemie gehad op (aanstaande) ouders en kinderen? Veel, blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu onder 4500 moeders.
Lees verder onder de advertentie
Zo heeft 49 procent van de moeders de afgelopen jaren (geen opvang, geen school en volop thuiswerken) als ‘stressvol’ ervaren. Ook zwangere vrouwen hadden meer stress: 9 op de 10 waren bang om besmet te worden.
Lees verder onder de advertentie
Uitjes met het gezin
Maar liefst 84 procent van de moeders geeft aan de afgelopen twee jaar iets te hebben gemist: van uitjes met het gezin en festivals bezoeken tot sporten, op reis gaan en buitenshuis afspreken. Ook fysiek contact en knuffelen wordt in het onderzoek veel genoemd. 6 op de 10 werkende moeders hebben moeite gehad met de balans vinden tussen aandacht voor de kinderen en de groeiende lijst to-do’s.
Ondanks die spagaat kwam 67 procent van de zorgtaken tijdens de coronapandemie nog steeds op de moeders neer. Die haalden de kinderen ook vier keer vaker dan de partner van school na een telefoontje over snottebellen.
Toch heeft deze uitzonderlijke tijd ook veel waardevols gebracht. Zo geeft ruim de helft van de moeders aan dat ze sinds de pandemie meer tijd hebben kunnen besteden met hun kinderen. En, ook fijn: minder stressen in files om op tijd op kantoor te komen beviel ook heel goed. Van 9 op de 10 thuis werkende moeders mag dat al met al wel zo blijven.
Je vindt het hele onderzoek van Ouders van Nu hier
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
Kersverse ouders opgelet: de populairste kindernamen van 2024 zijn binnen. En ja hoor, Noah (922 keer) blijft bij de jongens onverslaanbaar op nummer één. Voor de meisjes is er een nieuwe naam bovenaan de lijst. *tromgeroffel*
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?