Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.
Lees verder onder de advertentie
Het plan ligt er al lang, maar door de personeelstekorten in de sector werd het nooit doorgevoerd. Toch lijkt dat nu wel het geval. Het kabinet wil in 2027 van de kinderopvangtoeslag af en (bijna) gratis opvang voor werkende ouders.
Lees verder onder de advertentie
Meer zekerheid
Het huidige toeslagensysteem voor de kinderopvang is bij de meeste ouders niet geliefd. Het is, op zijn zachtst gezegd, vrij ingewikkeld geregeld allemaal. Vergeet je iets aan te passen in je toeslagen, dan kan er aan het einde van het jaar zomaar een hoge terugbetaling op de mat vallen. Het nieuwe ‘inkomensonafhankelijke stelsel’ zou deze onverwachte hoge kosten moeten voorkomen en meer zekerheid bieden voor ouders.
Lees verder onder de advertentie
Hoe dan?
Het plan: ouders ontvangen geen kinderopvangtoeslag meer, maar de overheid maakt het meteen over aan de kinderopvangorganisatie. Helemaal gratis wordt het niet, dat is niet haalbaar door alle stijgende kosten en meer personeel dat nodig zal zijn. Bijna gratis wel, aldus het kabinet. Er zal zoals het er nu uitziet een eigen bijdrage van 4 procent van het uurtarief worden gevraagd aan ouders. Dat klinkt niet veel, maar dat ligt natuurlijk wel aan de uurprijs van de kinderopvang. Als die straks mogelijk omhoog schiet, kan het er zomaar anders uitzien.
Er zijn ook zorgen. Met name voor gezinnen met lage inkomens. Hoe minder inkomen, hoe meer kinderopvangtoeslag, is nu de regel. Voor hun is de opvang daardoor nu al bijna gratis. In het nieuwe stelsel, waar ze een eigen bijdrage afhankelijk van het uurtarief moeten betalen, zijn deze gezinnen mogelijk duurder uit. Zeker als de tarieven zullen stijgen door de toegenomen vraag naar kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
En nu?
De grote vraag is natuurlijk of dit plan voor gratis kinderopvang wel haalbaar is. “Volgens de sector is het onrealistisch om genoeg personeel te vinden”, zegt verslaggever Connie de Jonge tegen De Telegraaf. “Ze hebben nu al zo’n 7000 openstaande vacatures. Ze vermoeden dat als dit plan doorgaat, het tekort misschien wel gaan verdrievoudigen.” Dan hebben we het over 21.000 openstaande vacatures. Toch denkt het kabinet dat het haalbaar moet zijn, als het in kleine stapjes wordt gerealiseerd.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Het is de grootste angst van veel moeders in wording: dat de babynaam die je al jaren klaar hebt liggen voor je neus wordt weggekaapt. Het overkwam Vera. “Ik wist niet wat ik hoorde, had ze nou écht mijn babynaam gestolen?”
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
De kop is eraf! De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal met presentator Merel Westrik aan de cadeautjesdesk is een feit. Even wennen voor de vaste kijker of smaakt het naar meer voor de komende afleveringen? Dit vindt tv-kijkend Nederland van de nieuwe presentator.
Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’