Je kind een iPad onder de neus schuiven of snel even voor de televisie zetten is om meerdere redenen vaak erg verleidelijk. Maar uit onderzoek blijkt nu dat te veel schermtijd niet alleen invloed heeft op de woordenschat. Kinderen die dagelijks meer dan een uur naar een scherm kijken lopen ook meer kans op bijziendheid.
Lees verder onder de advertentie
Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogafwijking die wereldwijd ongeveer een kwart van de bevolking treft. Het betekent simpelweg dat je dingen van veraf wazig gaat zien, terwijl dichtbij alles haarscherp blijft. Dit komt doordat de oogbol te lang is of het hoornvlies te bol staat. Zonder bril of lenzen wordt het steeds lastiger om bijvoorbeeld het schoolbord of verkeersborden te lezen.
Onlangs werd bekendgemaakt dat ook prinses Ariane, de jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, problemen heeft met haar zicht. Ze kan niet meer goed scherpstellen en dat komt door haar schermgebruik, vertelde koningin Máxima bij de conferentie Kliks & Kwesties: Jong en Online in Amsterdam.
Schermtijd onder de loep
Terug naar het onderzoek: een internationaal team van wetenschappers nam gegevens van maar liefst 335.524 kinderen onder de loep, afkomstig uit 45 verschillende studies. Ze onderzochten of er een verband is tussen schermgebruik en bijziendheid. En ja, dat bleek er zeker te zijn. Vooral activiteiten waarbij kinderen intensief van dichtbij turen, zoals gamen op een telefoon of eindeloos scrollen op een tablet, lijken een boosdoener. Televisie kijken op afstand had minder effect, maar als kids meerdere schermen door elkaar gebruiken (eerst gamen, dan TikTok en tussendoor een filmpje kijken), dan stijgt het risico flink.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Maximaal één uur
Het risico op bijziendheid stijgt met 21 procent per extra uur schermtijd per dag. Zit je kind vier uur per dag achter een scherm? Dan is de kans op bijziendheid bijna verdubbeld vergeleken met kinderen die weinig schermtijd hebben. Vooral in Aziatische landen, waar bijziendheid al veel voorkomt, was het effect nog sterker. En dat is volgens onderzoekers zorgwekkend, want tegen 2050 zal naar verwachting de helft van de wereldbevolking bijziend zijn. Experts adviseren dan ook om schermtijd te beperken tot maximaal één uur per dag om het risico binnen de perken te houden.
Lees verder onder de advertentie
Meer buitenspelen, minder turen
Toch is schermtijd niet de enige boosdoener. Weinig buitenspelen en langdurig lezen van dichtbij kunnen ook bijdragen aan het probleem. De beste oplossing? Meer tijd in de frisse lucht! Onderzoek toont aan dat kinderen die dagelijks minimaal twee uur buitenspelen een lager risico op bijziendheid hebben.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.