Wat je bloeddruk tijdens je zwangerschap zegt over je hartgezondheid (ook jaren later nog!)

hartjes Beeld: Canva Pro
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Zwanger zijn verandert álles. Niet alleen negen maanden lang, maar soms voor de rest van je leven. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat zelfs kleine veranderingen in je bloeddruk tijdens de zwangerschap iets kunnen zeggen over je hartgezondheid op de lange termijn.

Lees verder onder de advertentie

Yep, jouw zwangerschap blijkt dus een soort glazen bol voor je hart. En nee, we hebben het hier niet alleen over vrouwen met een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. Ook als alles ‘normaal’ lijkt, kan er stiekem toch iets gaande zijn, zo is te lezen op Motherly.

Lees verder onder de advertentie

Klein verschil, groot gevolg

Wetenschappers van de Keck School of Medicine in Californië volgden 854 vrouwen, vanaf hun zwangerschap tot vijf jaar na de bevalling. Wat bleek? Zo’n 12 procent van hen had tijdens de zwangerschap een bloeddruk die nét iets hoger was dan gemiddeld, maar nog steeds binnen de normale grenzen viel. Toch hadden juist deze vrouwen later bijna vijf keer zoveel kans op een hoge bloeddruk.

Lees verder onder de advertentie

En dat is best een ding. Want deze vrouwen hadden geen typische risicofactoren. Geen zwangerschapsvergiftiging, geen medische alarmsignalen. Gewoon een subtiel afwijkend patroon dat meestal niet eens opvalt bij de verloskundige.

Wat betekent dit voor jou (en je hart)?

Dat je bloeddruk tijdens je zwangerschap dus meer zegt dan je misschien denkt. Niet alleen voor de gezondheid van je baby, maar ook voor die van jezelf. Jaren later zelfs.

Steeds meer experts – zoals de American Heart Association en de gynaecologenclub in de VS – benadrukken dat we niet moeten stoppen met opletten zodra de baby er is. Je hart verdient óók na je bevalling wat extra liefde en aandacht.

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je zelf doen?

  • Laat je bloeddruk goed volgen
    Ga trouw naar je controles bij je verloskundige tijdens je zwangerschap. En vraag gerust of ze je bloeddruk een beetje in de gaten willen houden, ook als alles prima lijkt.
  • Praat met je zorgverlener
    Is je bloeddruk wat hoger dan normaal, ook al is het niet alarmerend? Stel vragen. Hoe ontwikkelt het zich? Heb je na de bevalling extra check-ups nodig?
  • Blijf in beweging
    Bewegen helpt. Denk aan wandelen, zwemmen of zwangerschapsyoga. Goed voor je lijf, hoofd én hart.
  • Let op je voeding
    Een gezond dieet doet wonderen. Veel groenten, fruit, volkoren producten en minder zout. Ja, ook al heb je zin in chips met augurk.
  • Ontspan (zoveel als dat lukt)
    Zwanger zijn is al spannend genoeg. Dus adem in, adem uit. Een rustig hoofd helpt ook om je bloeddruk stabiel te houden.
  • Ook ná de bevalling: blijf alert
    Zodra je kindje er is, draait alles om hem of haar. Maar vergeet jezelf niet! Plan een bloeddrukcheck in voor jezelf. Ook later nog.

Bottom line?

Je zwangerschap is niet alleen een reis naar moederschap, maar ook een sneak peek in hoe je hart zich houdt in de toekomst. Door nú al goed voor jezelf te zorgen, geef je jezelf (en je gezin) de allerbeste versie van jou.

Lees verder onder de advertentie

Een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte, zoals ook bij Melanie het geval was. Haar bevallingsverhaal van Saar lees je hier.

Disclaimer: Dit artikel is geschreven door de redactie van Kek Mama en is bedoeld voor informatieve doeleinden. Wij zijn geen artsen. Bij twijfels of gezondheidsproblemen raden we aan om altijd een arts of medisch specialist te raadplegen.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken