Als Anna Nooshin ergens goed in is, dan is het wel haar eigen leven vormgeven zoals zíj het wil. En dat is precies wat ze haar dochter Nala wil leren. In een openhartig interview met Marie Claire vertelt ze over het moederschap, haar drive, én die veelbesproken vakantie op Bali die allesbehalve zen was.
Lees verder onder de advertentie
“Ik kan alles voor mezelf creëren wat ik wil, en dat wil ik Nala ook meegeven,” zegt ze vastberaden. Duidelijk is: Anna wil haar dochter niet alleen een veilige basis geven, maar vooral ook meegeven dat ze haar eigen kracht mag omarmen, hard moet werken en zelfstandig kan zijn. Zo staat ze zelf namelijk ook in het leven, mede door haar verleden. Ze kwam als vluchteling naar Nederland. “Ik heb op een gegeven moment bedacht: ik ga nooit meer terug naar hoe het was. Ik ben voornemens om mijn dochter Nala op te laten groeien met diezelfde mentaliteit.”
Lees verder onder de advertentie
Nieuwe prioriteiten
Ondanks haar enorme drive (“Mijn ambities gaan tot het oneindige sinds ik Nala heb”) is er ook veel veranderd sinds Anna moeder is. Haar prioriteiten bijvoorbeeld. “Ik durf meer aan mijn eigen behoeftes toe te geven en ‘nee’ te zeggen. Nu denk ik vaker: wat brengt dit mij en ons als gezin?”
It takes a village to raise a child en bij Anna en Thijs thuis is dat ook echt zo. “In ons geval doen we dat niet met z’n tweeën, maar echt met drie, vier of vijf personen”, legt ze uit. Oma’s, opa’s, tantes — iedereen springt bij, staat klaar en doet een flesje of verschoning. “Vanuit de Iraanse cultuur staan we daar veel meer in als een collectief: je bent er voor elkaar als het op de baby aankomt”, vertelt ze. “Dat collectieve gevoel rondom ouderschap heerst veel minder in Nederland. “Hier wordt sneller gedacht: zij krijgen een kind, dus ze moeten het samen oplossen.”
Lees verder onder de advertentie
Horror vakantie
Wie denkt dat Anna alles met een glimlach doet, heeft haar familievakantie gemist. Aan Marie Claire vertelt ze over de helse trip naar Bali, waarbij dochter Nala ziek werd. “Ik heb niet nagedacht hoe het zou zijn om met een baby zo ver te reizen”, vertelde ze er eerder over. Zij en haar partner Thijs Boermans besloten uiteindelijk vroegtijdig naar Nederland terug te keren. “Het was afschuwelijk”, zegt ze nu. “Eigenlijk ben ik altijd vrij open over het moederschap, en dus ook over de dingen die niet goed gaan. Ik ga het echt niet mooier maken dan het is.”
Lees verder onder de advertentie
Allermooiste en allerzwaarste
Dit is niet de eerste keer dat Anna zich openstelt over het moederschap. In eerdere gesprekken noemde ze het moederschap “het allermooiste, maar ook het allerzwaarste wat er is.” De constante balans tussen ambitie en opvoeden, tussen zorg en zelfzorg, is iets wat veel moeders zullen herkennen. Het moederschap was voor Anna Nooshin dan ook anders dan ze van tevoren had verwacht. Wat ze daar nog meer over vertelt lees je hier.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.