Spelen kinderen met te weinig risico in speeltuinen? Volgens D66 in Amsterdam wel en is het tijd voor meer stoere speeltuinen. Buitenspelen verliest nu te vaak de strijd met de iPad volgens D66-fractievoorzitter Rob Hofland.
Lees verder onder de advertentie
De Amsterdamse kinderen verdienen stoere buitenspeelplekken, in plaats van saaie en overbeschermende rubberentegelparadijzen. Om dit te bereiken heeft D66-fractievoorzitter van gemeente Amsterdam Rob Hofland het initiatiefvoorstel ‘Stoer Spelen’ ingediend.
Saaie, overbeschermende rubberentegelparadijzen
Hofland: “Kinderen spelen steeds minder buiten, schermen winnen het van speeltuinen. Ook de saaie speelplekken, vanuit onze beschermingsdrang, zijn niet aantrekkelijk voor kinderen. Laat ze ravotten, bouwen en klimmen. Dat is gezond voor ze. Uiteraard omdat ze bewegen. Maar buiten – zonder ouders – leren ze ook risico’s inschatten, zelf regels bepalen en hun fantasie te gebruiken voor spellen.”
Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat één op drie kinderen in 2024 zelfs nooit buiten ging spelen zonder direct ouderlijk toezicht. Dat is 60% meer dan in 2022. En volgens de Gezondheidsraad bewegen 4 op de 10 Nederlandse kinderen ook te weinig.
Hofland legt uit waarom buitenspelen niet alleen belangrijk is voor hun beweging, maar ook voor hun sociale vaardigheden. “Zonder ouderlijk toezicht moeten ze samen ruzies oplossen, samen spellen verzinnen en regels bepalen. Ook de risico’s van het spelen leert kinderen gevaar inschatten. Eén keer te hoog in de boom klimmen leert een kind veel over zijn eigen mogelijkheden en angsten”, schrijft de fractievoorzitter in zijn voorstel.
Lees verder onder de advertentie
iPad wint de strijd
“Buitenspelen is hartstikke leuk en heel gezond. De strijd met de iPad wordt nu te vaak verloren”, zegt hij tegen Nhnieuws. Tegelijkertijd zijn er steeds minder uitdagende speelplekken voor kinderen. Hofland: “De beschermingsdrang heeft veel speeltuinen omgetoverd in veilige, maar saaie, rubberentegelparadijzen. Waar voor kinderen de kans op een zere knie net zo groot is als die op plezier.”
Daarom stelt Hofland een nieuw buitenspeelbeleid voor. Waarbij het uitgangspunt ‘stoer spelen’ wordt, zodat de Amsterdamse speelplekken weer uitdagend worden voor kinderen, zoals bijvoorbeeld in natuurspeeltuin het Woeste Westen in het Westerpark. Ook worden kinderen actief betrokken om de speeltuinen te verbeteren en worden bewonersinitiatieven bij het beheer van buitenspeelplekken betrokken.
Lees verder onder de advertentie
Directeur van natuurspeeltuin het Woeste Westen Martin Hup vertelt op NH nieuws: “Kinderen mogen hier alles: bruggen bouwen over het water en in bomen klimmen. Ze leren hier letterlijk om te gaan met vallen en opstaan. Als je dat van jongs af aan doet, kan je tegenslagen in een latere levensfase beter aan.” En daar hoort het risico op een geschaafde knie bij.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.