Chlamydia toch niet gevaarlijk voor vruchtbaarheid, blijkt uit onderzoek

Illustratie bij: Chlamydia toch niet gevaarlijk voor vruchtbaarheid, blijkt uit onderzoek
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Jarenlang stond chlamydia bekend als een serieuze dreiging voor de vruchtbaarheid. Maar guess what? Recent onderzoek toont aan dat een chlamydia-infectie zelden tot verminderde vruchtbaarheid leidt.

Lees verder onder de advertentie

Chlamydia verdwijnt vanzelf

Chlamydia werd lange tijd gezien als een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Daarom lag er veel nadruk op preventie, diagnose en behandeling. Tot nu toe werd chlamydia standaard behandeld met antibiotica, ook als de persoon geen klachten had. Bewijs dat dit een effectieve aanpak is, ontbreekt. Onderzoek toont aan dat de meeste chlamydia-infecties vanzelf verdwijnen zonder blijvende negatieve gevolgen voor de gezondheid en vruchtbaarheid. Onnodig gebruik van antibiotica kan bovendien bijdragen aan resistentie van bacteriën.

Lees ook – Stress is niet zo’n grote speler in vruchtbaarheid als je denkt

Lees verder onder de advertentie

Nieuw testbeleid

Hierdoor blijkt dat het testen en behandelen van chlamydia-infecties zonder symptomen niet effectief bijdraagt aan de gezondheid. Vanaf januari 2025 wordt het testbeleid voor de soa chlamydia bij de GGD dan ook aangepast. Het nieuwe beleid houdt in dat de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD niet meer standaard op chlamydia testen bij mensen zonder klachten. Dit voorkomt overbehandeling en draagt bij aan het tegengaan van antibioticaresistentie.

Lees ook – Jose ontdekt affaire van haar man door herpes: ‘Voelde me verminkt’

Lees verder onder de advertentie

In een notendop

  • Vanaf januari 2025: Geen standaard chlamydia-tests meer bij mensen zonder klachten.
  • Enkele GGD-centra: Starten mogelijk al eerder met dit nieuwe beleid in de vorm van pilots.
  • Wetenschappelijke basis: De kans op complicaties zoals verminderde vruchtbaarheid is minimaal als er geen klachten zijn, en de soa verdwijnt meestal vanzelf zonder schadelijke gevolgen.

Lees ook – ‘Mijn man wist niet dat ik een soa had’

Voorkomen blijft belangrijk

Dit betekent natuurlijk niet dat we onzorgvuldig moeten worden. Het blijft belangrijk om soa’s te voorkomen. Blijf condooms gebruiken en laat je testen als je wel klachten hebt. Soa Aids Nederland pleit zelfs voor een nieuwe landelijke publiekscampagne om iedereen bewust te maken van seksuele gezondheid. Campagnes zoals ‘Vrij Veilig’ hebben eerder een belangrijke rol gespeeld in het verhogen van condoomgebruik en bewustzijn over seks. Sinds het stoppen van deze campagnes in 2011 is het condoomgebruik onder jongeren gedaald en is het aantal soa-diagnoses toegenomen. Dit terwijl voorkomen nog altijd beter is dan genezen.

Lees verder onder de advertentie

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken