Dit jaar al 130 conflicten tussen gescheiden ouders over de zomervakantie

16.07.2024 09:37

Eerst spendeerden jullie zes weken samen als gezin, nu moeten jullie de mooie zomertijd ineens verdelen. Voor gescheiden ouders kan het plannen van een vakantie met de kinderen uitmonden in een juridische nachtmerrie.

In de eerste vijf maanden van dit jaar alleen al, heeft juridisch dienstverlener DAS 130 conflicten gezien over het verkrijgen van ‘vervangende toestemming’. Veel ouders weten namelijk niet dat ze toestemming van de andere ouder met gezag nodig hebben om met hun kind op vakantie te gaan.

Vakantieproblemen

Wanneer de eerste zonnestralen schijnen, duikt een jaarlijks terugkerend probleem op voor gescheiden ouders: hoe regel je de vakantie met de kinderen? De vreugde over een welverdiende vakantie verdwijnt vaak snel als ouders realiseren dat ze de toestemming van hun ex-partner nodig hebben om de grens over te gaan. Als deze toestemming ontbreekt, eindigt dit vaak in een juridische strijd, vooral tijdens de zomermaanden.

Maak goede afspraken

Volgens Wendy van Vliet van het Kenniscentrum Kind en Scheiding is het essentieel dat ouders duidelijke afspraken maken over vakanties al tijdens het opstellen van het ouderschapsplan. “Helaas gebeurt dit niet altijd. Terwijl het voor kinderen zo waardevol is om naar een vakantie uit te kijken en te genieten van de voorpret. Conflicten over iets wat juist vreugde zou moeten brengen, zijn voor kinderen erg verdrietig.”

Lees ook – ‘Het was óf scheiden óf in mijn eentje met de kinderen op vakantie’

Stress

Lennard van Kesteren, advocaat familierecht bij DAS, ziet regelmatig hoe deze conflicten uitmonden in stressvolle spoedprocedures. “Net voor de zomervakantie zien we veel van deze zaken. Ouders weten vaak niet dat ze toestemming van de andere ouder nodig hebben en dit zorgt voor veel ongewenste stress.” Hij vertelt bijvoorbeeld over een vader die graag met zijn kind naar Spanje wil, maar de moeder wil dat absoluut niet toestaan.

Lees ook – ‘Door mijn eerste reis zonder mijn gezin wist ik dat ik wilde scheiden’

Wendy van Vliet waarschuwt voor de gevolgen van deze conflicten: “Je wilt niet dat je kind later terugleest hoe zijn of haar ouders ruzie hadden over een vakantie. Het is belangrijk dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen zodat het kind niet de dupe wordt. Een vakantie moet een leuke ervaring zijn, niet een bron van stress.”

Juridische uitspraken

Rechters moeten bij hun beslissingen altijd het welzijn van het kind voor ogen houden. Zo weigerde een hof in Amsterdam vervangende toestemming voor een vakantie naar Thailand omdat de vakantie pas een jaar later zou plaatsvinden. In Arnhem werd een moeder in het gelijk gesteld die niet wilde dat haar kinderen naar Mexico gingen om hun vader te bezoeken. “Om teleurstellingen te voorkomen, is het slim om reisplannen concreet en doordacht te maken en tijdig om toestemming te vragen,” adviseert Van Kesteren.

Lees ook – Voor ruim 17.000 kinderen blijft de scheiding van hun ouders een zware last

Gelukkig gaat het ook goed

Gelukkig verlopen veel scheidingen wel goed. Wendy van Vliet benadrukt dat 80 procent van de scheidingen zonder grote problemen verloopt. Het Kenniscentrum Kind en Scheiding biedt ouders steeds vaker informatie en advies. “Een scheiding is een moeilijke transitie, maar met goede informatie en ondersteuning kan dat veel verschil maken,” aldus Van Vliet.

Bron: Nu.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.