Het is precies vijf jaar geleden dat we in Nederland te maken kregen met corona. Ons dagelijks leven bestond al snel uit thuisblijven, videobellen en creatief omgaan met verveling. Tijd om de meest iconische coronabezigheden van bijna ieder gezin op een rijtje te zetten.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de pandemie deden we massaal dingen die we anders weinig tot nooit zouden doen. Herken jij ze nog? En hoeveel kun jij er zelf eigenlijk afvinken?
Corona in Nederland: dit deden bijna alle gezinnen
1. Op pad voor een teddyberenspeurtocht
Ken je de teddyberenspeurtocht nog? Met de gesloten indoor speeltuinen en vriendjes op afstand, moesten we iets bedenken om de kinderen te vermaken. Knuffelberen verschenen achter ramen, op balkons en zelfs in voortuinen. Hele gezinnen trokken eropuit om te speuren. Even voelde het als een klein avontuur, terwijl we eigenlijk gewoon onze eigen straat op en neer liepen.
Lees verder onder de advertentie
2. Verjaardagen vieren met videobellen
Verjaardagen, borrels en zelfs kraambezoek – álles gebeurde via Zoom, Teams of FaceTime. Zelfs Koning Willem-Alexander vierde zijn verjaardag digitaal met de koninklijke familie. En ondanks dat het soms frustrerend was als die ene tante de mute-knop niet onder de knie bleek te hebben, het bleek wel een hele uitkomst.
Lees verder onder de advertentie
3. (K)raambezoek
Je baby showen via het raam, het had wat weg van een scene uit The Lion King. Opa en oma stonden buiten hartjesgebaren te maken, terwijl de kersverse ouders binnen een pasgeboren baby omhoog hielden. Niet helemaal hoe je je kraamtijd had voorgesteld, maar het had zeker iets unieks. Mara is ook bevallen tijdens de pandemie en pufte de weeën weg met een mondkapje op. Ook zij probeerde een positieve draai te geven aan deze bizarre tijd.
Van 500 tot 5000 stukjes, hele keukentafels lagen bezaaid met puzzels. Corona zorgde ervoor dat op een gegeven moment het hele gezin aan het puzzelen was.
5. Wandelen werd de nationale hobby
Nooit eerder hebben gezinnen zoveel gewandeld in Nederland. Elk park, bos en polderpad werd ontdekt. We zijn zelfs met z’n allen meer blijven wandelen na de coronapandemie.
Lees verder onder de advertentie
6. Broodbakken als ware bakkers
Weet je nog? De supermarkt had plotseling een tekort aan gist en bloem, want Nederland veranderde massaal in een volk van thuisbakkers. Van versgebakken bananenbrood tot zuurdesembroden, van alles werd gebakken tijdens de lockdown. En eerlijk? Het was stiekem best leuk om te doen met je kids.
Lees verder onder de advertentie
7. Thuisonderwijs
Door corona kregen te maken met thuisonderwijs. Ouders moesten ineens rekenen uitleggen en dictees afnemen, terwijl we zelf amper een goede thuiswerkplek hadden om onze e-mails te beantwoorden. De frustratie was wederzijds: kinderen die geen zin hadden, ouders die geen geduld hadden en leerkrachten die via een instabiele internetverbinding hun best deden om de boel te redden. Respect voor alle juffen en meesters, want alle ouders in Nederland kregen een spoedcursus hoe pittig hun werk is.
Lees verder onder de advertentie
8. De keukentafel als thuiswerkplek
Over thuiswerkplek gesproken.. De keukentafel, het washok, zelfs in de gang probeerde je als ouder te werken. Als er een stopcontact was, werd het een kantoor. Zo nu en dan thuiswerken bleek later een blijvertje, ook na de pandemie.
Lees verder onder de advertentie
9. Stoepkrijtkunstwerken maken
In het voorjaar en de zomer van 2020 veranderden de straten in kleurrijke meesterwerken door stoepkrijt. Hinkelbanen, regenbogen en motiverende teksten als ‘Hou vol! fleurden de straten op’. Zelfs volwassenen pakten een krijtje en waanden zich even streetartists.
Lees verder onder de advertentie
10. Applaudisseren voor de zorg
Heb jij ook met je kids geklapt voor de zorg? Op 17 maart 2020 werd het initiatief in het leven geroepen om massaal onze steun en solidariteit te tonen aan zorgmedewerkers die zich een slag in de rondte werkten.
Winkels, scholen en musea waren gesloten, maar ook de deuren van kappers bleven potdicht. Een ‘coronakapsel’ werd een nieuwe term, dus pakte je als gezin zelf maar de schaar erbij om de pony van dochterlief bij te knippen.
12. Drive-by babyshowers
Niet alleen werd er gevideobeld tijdens verjaardagen, ook ontstonden er heuse drive-by feestjes. Evenementen en bijeenkomsten met grote groepen waren namelijk verboden. Dus dat betekende: cadeaus door het raam, toeterende auto’s en gezinnen die in de kofferbak taart aten. Het zorgde voor creativiteit ten top.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag