Sinds 2007 wordt een ‘corrigerende tik’ in Nederland gezien als kindermishandeling. En wat blijkt? Het uitdelen van zo’n tik kan de hersenontwikkeling van een kind net zo beïnvloeden als ernstige mishandeling. Dat toont onderzoek van universiteit Harvard aan.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek
Harvard University bestudeerde een grote groep kinderen tussen de 3 en 11 jaar, waaronder 147 kinderen van 10 en 11 jaar die af en toe een corrigerende tik kregen. Tijdens het onderzoek kregen ze beelden te zien van angstige en neutrale gezichtsuitdrukkingen, terwijl de hersenactiviteit in de prefrontale cortex werd gemeten. In dit hersengebied worden de cognitieve en emotionele functies aangestuurd. Wat blijkt? De kinderen die af en toe een corrigerende tik kregen, reageerden veel heftiger op deze angstige gezichtsuitdrukkingen. Opvallend: er zat geen verschil tussen de stressreactie van kinderen die af en toe een corrigerende tik kregen en kinderen die regelmatig fysiek mishandeld werden.
De onderzoekers lichten toe: “Het is belangrijk om te bedenken dat niet alle kinderen hetzelfde reageren op een corrigerende tik. Maar de belangrijkste boodschap is dat een corrigerende tik het risico op problemen in de ontwikkeling van kinderen vergroot. Ouders en beleidsmakers moeten ervoor zorgen dat het minder gebeurt.” Harvard hoopt met dit onderzoek duidelijk te maken dat een corrigerende tik echt schadelijk is voor een kind. Het valt onder geweld en kan ook op later leeftijd een grote impact hebben. Al langer is bekend dat kinderen die weleens een tik krijgen later meer kans hebben op angst, depressie, gedragsproblemen en andere psychische problemen.
Bron: Harvard
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzonden
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.