Bijna de helft van de ouders geeft weleens een ‘corrigerende tik’ aan hun kind. En 1 op de 25 ouders, om precies te zijn. Dat blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van au pair- en oppasplatform Nina.care, blijkt dat een flink aantal ouders hun kind weleens een tik geven, of dat hebben gedaan. In Nederland is dat bij wet verboden, ook als je het een ‘pedagogische tik’ noemt. Kinderpsycholoog Wendy de Pree pleit er overigens voor het niet meer zo te noemen. Kinderen leren er volgens haar namelijk niets van. Ze benadrukt dat er inmiddels door onderzoek veel bekend is over de negatieve impact van een ‘corrigerende tik’.
Vijf kinderen zijn uit huis geplaatst in een Vlaardings gezin, maar de vader heeft geen idee waarom. Het zou gaan om jarenlange kindermishandeling, maar de vader noemt het ‘sporadisch een pedagogische tik’, zo is te lezen in het AD. Uit het onderzoek van Nina.care blijken het ook meestal de vaders die een ‘corrigerende tik’ uitdelen aan hun kind, namelijk iets meer dan de helft. Bij moeders geeft 62,4 procent aan nooit hun kind geslagen te hebben.
Lees verder onder de advertentie
Ook jonge ouders delen vaker een tik uit dan de wat oudere generatie. Opvallend, maar volgens Wendy de Pree heeft dit te maken met impulsbeheersing – of een gebrek daaraan. Het is volgens haar een uitdaging om jonge kinderen op te voeden en jonge ouders missen daarbij levenservaring. De stress die hoort bij het huidige dagelijkse leven, met moeders die ook werken en de druk van social media, moet volgens haar ook niet vergeten worden. “Dat maakt mensen ongeduldig en prikkelbaar.”
Verboden
In Nederland is het verboden je kind te slaan, maar in bijvoorbeeld België, Engeland en veel Amerikaanse staten is dat niet het geval. In Amerika zijn lijfstraffen op school zelfs toegestaan. Wendy de Pree: “Scandinavische landen, maar ook Nieuw-Zeeland, zijn veel progressiever als het gaat om kinderrechten en kinderwelzijn”, zegt ze. Ze snapt dan ook niet dat niet alle ouders in Nederland gewoon doen wat volgens onderzoek werkt: “Want dat hebben deze landen allang bewezen.”
Lees verder onder de advertentie
Eerder bleek al uit onderzoek dat een corrigerende tik hetzelfde effect heeft op hersenen als ernstige mishandeling. Meer daarover lees je hier.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.