Bijna de helft van de ouders geeft weleens een ‘corrigerende tik’ aan hun kind. En 1 op de 25 ouders, om precies te zijn. Dat blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van au pair- en oppasplatform Nina.care, blijkt dat een flink aantal ouders hun kind weleens een tik geven, of dat hebben gedaan. In Nederland is dat bij wet verboden, ook als je het een ‘pedagogische tik’ noemt. Kinderpsycholoog Wendy de Pree pleit er overigens voor het niet meer zo te noemen. Kinderen leren er volgens haar namelijk niets van. Ze benadrukt dat er inmiddels door onderzoek veel bekend is over de negatieve impact van een ‘corrigerende tik’.
Vijf kinderen zijn uit huis geplaatst in een Vlaardings gezin, maar de vader heeft geen idee waarom. Het zou gaan om jarenlange kindermishandeling, maar de vader noemt het ‘sporadisch een pedagogische tik’, zo is te lezen in het AD. Uit het onderzoek van Nina.care blijken het ook meestal de vaders die een ‘corrigerende tik’ uitdelen aan hun kind, namelijk iets meer dan de helft. Bij moeders geeft 62,4 procent aan nooit hun kind geslagen te hebben.
Lees verder onder de advertentie
Ook jonge ouders delen vaker een tik uit dan de wat oudere generatie. Opvallend, maar volgens Wendy de Pree heeft dit te maken met impulsbeheersing – of een gebrek daaraan. Het is volgens haar een uitdaging om jonge kinderen op te voeden en jonge ouders missen daarbij levenservaring. De stress die hoort bij het huidige dagelijkse leven, met moeders die ook werken en de druk van social media, moet volgens haar ook niet vergeten worden. “Dat maakt mensen ongeduldig en prikkelbaar.”
Verboden
In Nederland is het verboden je kind te slaan, maar in bijvoorbeeld België, Engeland en veel Amerikaanse staten is dat niet het geval. In Amerika zijn lijfstraffen op school zelfs toegestaan. Wendy de Pree: “Scandinavische landen, maar ook Nieuw-Zeeland, zijn veel progressiever als het gaat om kinderrechten en kinderwelzijn”, zegt ze. Ze snapt dan ook niet dat niet alle ouders in Nederland gewoon doen wat volgens onderzoek werkt: “Want dat hebben deze landen allang bewezen.”
Lees verder onder de advertentie
Eerder bleek al uit onderzoek dat een corrigerende tik hetzelfde effect heeft op hersenen als ernstige mishandeling. Meer daarover lees je hier.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.