Maak van pijn een punt: Crowdfunding voor pijnvrij spiraalonderzoek

04.09.2024 14:00

De laatste tijd is er veel aandacht voor de pijn die vrouwen ervaren bij het laten plaatsen van een spiraaltje. En eerlijk? Het werd tijd!

Steeds meer moeders en vrouwen spreken zich uit over de pijn die hierbij komt kijken, en nu is er eindelijk actie. De Nederlandse belangenorganisatie Ava heeft een crowdfunding gestart om hier grondig onderzoek naar te doen. Het doel? Zorgen dat niemand ooit meer hoeft te horen dat de pijn “wel meevalt.”

Waarom dit onderzoek nu zo belangrijk is

De pijn die vrouwen voelen bij het plaatsen van een spiraal wordt vaak onderschat, soms zelfs genegeerd. Maar wie denkt dat het allemaal wel meevalt, zit er flink naast. Voor sommige vrouwen zijn de pijnen namelijk allesbehalve draaglijk. En toch is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar hoeveel vrouwen hier echt last van hebben. Ava wil daar verandering in brengen en heeft onderzoeksbureau IPSOS ingeschakeld om de cijfers eindelijk op tafel te krijgen.

Eva de Goeij, expert seksuele gezondheid bij Ava, legt uit waarom dit zo hard nodig is: “We willen juist nu dit onderzoek uitvoeren, omdat artsen op 25 augustus 2024 hebben aangekondigd de pijnbestrijding bij spiraalplaatsingen te herzien. Met harde cijfers kunnen we ervoor zorgen dat de herziening daadwerkelijk leidt tot betere pijnbestrijdingsopties voor iedereen. De baarmoeder verdient zorg zonder pijn.”

Maak van pijn een punt

Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren, heeft Ava de hulp van iedereen nodig. Ze zijn een crowdfunding gestart onder de noemer ‘Maak van pijn een punt’. Het doel? Uitzoeken hoeveel vrouwen van de ongeveer één miljoen die een spiraal hebben, extreme pijn ervaren tijdens de plaatsing. Met deze data wil Ava voor eens en altijd afrekenen met het idee dat je de pijn maar moet accepteren. Want, zoals Eva treffend zegt: “Pijn, hoe kortdurend ook, mag nooit worden gebagatelliseerd. Net zoals een balzak wordt verdoofd als een man wordt gesteriliseerd, verdient ook de baarmoeder zorg zonder pijn.”

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.