Van swipen naar spuiten: datingapps leiden tot meer cosmetische ingrepen en dit is waarom

Illustratie bij: Van swipen naar spuiten: datingapps leiden tot meer cosmetische ingrepen en dit is waarom Beeld: Getty Images
Melanie Borgman
Melanie Borgman
Leestijd: 2 minuten

Datingapps. We kunnen niet met, maar blijkbaar ook niet zonder. We swipen massaal in de hoop de ware tegen te komen. Maar er zit een keerzijde aan al dat geswipe. Het zorgt er namelijk voor dat we steeds onzekerder worden over ons uiterlijk en dat heeft gevolgen.

Lees verder onder de advertentie

Meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd zitten op een datingapp, zoals Tinder of Bumble. Hoewel de jongere generaties steeds vaker iemand ‘in het wild’ willen ontmoeten, zullen datingapps nooit verdwijnen. En dat is zorgelijk als je ziet wat het met ons zelfbeeld doet, aldus experts.

Lees verder onder de advertentie

Botox en fillers

Uit onderzoek van de University of South Australia blijkt namelijk dat vrouwen die actief zijn op datingapps veel vaker cosmetische ingrepen ondergaan dan vrouwen die dat niet doen. Vooral apps waarbij je op basis van een foto moet swipen, zoals Tinder, hebben een grote invloed. Maar liefst 20 procent van de vrouwelijke gebruikers zegt hierdoor na te denken over botox of fillers.

Lees verder onder de advertentie

Slechter zelfbeeld en angsten

De onderzoekers ondervroegen 308 Australische vrouwen tussen de 18 en 72 jaar. Wat bleek? Bijna de helft had in de afgelopen twee jaar een datingapp gebruikt en een op de vijf had een cosmetische ingreep laten doen. Daarnaast stonden vrouwen die swipen voor de liefde positiever tegenover plastische chirurgie dan vrouwen die dat niet deden. En als ze al filters gebruikten voor hun profielfoto’s, was de stap naar een spuitje of een filler ook een stuk kleiner. Je zou dus kunnen zeggen: hoe meer we swipen, hoe onzekerder we worden. Dit kan volgens de onderzoekers zelfs leiden tot een slechter zelfbeeld en meer angsten.

Lees verder onder de advertentie

Persoonlijkheid als pré

Volgens onderzoekers is het zorgwekkend dat vrouwen zich massaal mooier maken om op een datingapp op te vallen. Daarom pleiten experts voor apps die minder om uiterlijk draaien. Denk aan algoritmes die persoonlijkheid belangrijker maken dan foto’s of apps die pas na een paar chatsessies foto’s tonen, zoals Paiq. Ook Tinder heeft al geëxperimenteerd met een ‘blind date’-functie.

Lees verder onder de advertentie

Toch kent Tinder ook voordelen. Zo veranderde het leven van Noor compleet door deze datingapp. Lees hier haar verhaal.

Bron: Scientias

Meest bekeken