Datingapps. We kunnen niet met, maar blijkbaar ook niet zonder. We swipen massaal in de hoop de ware tegen te komen. Maar er zit een keerzijde aan al dat geswipe. Het zorgt er namelijk voor dat we steeds onzekerder worden over ons uiterlijk en dat heeft gevolgen.
Lees verder onder de advertentie
Meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd zitten op een datingapp, zoals Tinder of Bumble. Hoewel de jongere generaties steeds vaker iemand ‘in het wild’ willen ontmoeten, zullen datingapps nooit verdwijnen. En dat is zorgelijk als je ziet wat het met ons zelfbeeld doet, aldus experts.
Lees verder onder de advertentie
Botox en fillers
Uit onderzoek van de University of South Australia blijkt namelijk dat vrouwen die actief zijn op datingapps veel vaker cosmetische ingrepen ondergaan dan vrouwen die dat niet doen. Vooral apps waarbij je op basis van een foto moet swipen, zoals Tinder, hebben een grote invloed. Maar liefst 20 procent van de vrouwelijke gebruikers zegt hierdoor na te denken over botox of fillers.
De onderzoekers ondervroegen 308 Australische vrouwen tussen de 18 en 72 jaar. Wat bleek? Bijna de helft had in de afgelopen twee jaar een datingapp gebruikt en een op de vijf had een cosmetische ingreep laten doen. Daarnaast stonden vrouwen die swipen voor de liefde positiever tegenover plastische chirurgie dan vrouwen die dat niet deden. En als ze al filters gebruikten voor hun profielfoto’s, was de stap naar een spuitje of een filler ook een stuk kleiner. Je zou dus kunnen zeggen: hoe meer we swipen, hoe onzekerder we worden. Dit kan volgens de onderzoekers zelfs leiden tot een slechter zelfbeeld en meer angsten.
Lees verder onder de advertentie
Persoonlijkheid als pré
Volgens onderzoekers is het zorgwekkend dat vrouwen zich massaal mooier maken om op een datingapp op te vallen. Daarom pleiten experts voor apps die minder om uiterlijk draaien. Denk aan algoritmes die persoonlijkheid belangrijker maken dan foto’s of apps die pas na een paar chatsessies foto’s tonen, zoals Paiq. Ook Tinder heeft al geëxperimenteerd met een ‘blind date’-functie.
Lees verder onder de advertentie
Toch kent Tinder ook voordelen. Zo veranderde het leven van Noor compleet door deze datingapp. Lees hier haar verhaal.
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.