Trump is herkozen als president. De reactie van Amerikaanse vrouwen: zich massaal aansluiten bij de 4B-beweging, een feministische stroming die mannen boycot. Maar wat houdt deze beweging precies in, en waarom wint ze juist nu aan populariteit?
Lees verder onder de advertentie
Wat is de 4B-beweging?
De 4B-beweging is ontstaan in Zuid-Korea en staat voor vier ‘B’s:
Bihon: geen huwelijk
Bichulsan: geen kinderen
Biyeonae: geen dating
Bisekseu: geen seks met mannen
Kortom, sinds 2019 kiezen sommige vrouwen ervoor om mannen volledig uit hun persoonlijke leven te bannen. Dit is een reactie op de ongelijkheid in het land. Naast een grote loonkloof, komt er ook veel huiselijk geweld voor en geeft 80 procent van de vrouwen aan seksueel geïntimideerd te zijn op hun werk. Als tegenreactie is de 4B-beweging ontstaan. Het gevolg is een ongekend laag geboortecijfer, wat gevolgen kan hebben voor de toekomst.
Na de herverkiezing van Trump voelen veel Amerikaanse vrouwen zich in de steek gelaten. Ze vrezen voor hun rechten en autonomie, vooral op het gebied van reproductieve gezondheid. De 4B-beweging biedt hen een manier om hun ongenoegen te uiten en de controle terug te nemen over hun eigen leven. Vrouwen willen mannen hiermee laten voelen dat politieke keuzes consequenties hebben, door geen intieme relaties aan te gaan met mannen die niet voor vrouwenrechten opkomen.
Lees verder onder de advertentie
Deze beweging roept vragen op over de toekomst van relaties en gezinsvorming. Als steeds meer vrouwen ervoor kiezen om geen relaties met mannen aan te gaan, kan dit grote demografische en sociale gevolgen hebben. Bovendien zet het de discussie over genderrollen en gelijkheid op scherp.
De nadelen?
Maar, heeft die 4B-beweging niet ook nadelen voor vrouwen? Want wat nou als je wel graag kinderen wilt en droomt van een groot, gezellig gezin? Sociaal psycholoog en stressdeskundige voor vrouwen Nienke Thurlings (@nienkethurlings) zegt: “Het probleem ermee is, dat je mogelijk jezelf enorm tekort doet als je bijvoorbeeld een moederschapswens hebt of als je hetero bent en gewoon graag een leuke vent in je leven wilt of het bed met mannen wilt delen. Ik denk dat een van de ontstane problemen juist ook het grote wantrouwen naar mannen is, waardoor vrouwen dit soort radicale keuzes maken. En dan krijgt feminisme daar weer de schuld van”, aldus Nienke.
“Terwijl het wantrouwen dat leidde tot die keuzes komt door de politieke en sociale bewegingen die vrouwen tot tweederangs burger – of zelfs bezit – maakt. Ik snap ook echt dat sommige vrouwen zich zo onveilig voelen of zo kwaad zijn dat ze mannen in het algemeen niet meer vertrouwen. Maar het probleem zijn niet de mannen. Het is het systeem dat – witte, hetero – mannen bevoorrecht ten koste van anderen. Als één clubje op basis van arbitraire kenmerken alle voordelen krijgt, komt daar per definitie heibel van – kijk maar eens naar het Stanford Prisoner Experiment.” Maar hoe dan wel? Nienke: “Ik denk dat we moeten uitkijken dat we ‘de mannen’ de schuld geven, onszelf te kort doen door geen relaties meer met ze aan te willen gaan en zodoende juist het systeem dat mannen en vrouwen tegen elkaar opzet in de kaart spelen. I’m on the side of compassion, basically. Máár wel met heldere grenzen en een standaard voor hoe je behandeld wilt worden en wilt dat anderen behandeld worden.”
Lees verder onder de advertentie
En in Nederland?
Hoewel de 4B-beweging vooral in de VS en Zuid-Korea speelt, is het belangrijk om ook in Nederland alert te blijven. Discussies over gendergelijkheid en vrouwenrechten zijn hier net zo relevant. Het is essentieel om te blijven praten over deze onderwerpen en te streven naar een samenleving waarin iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt.
Lees verder onder de advertentie
Conclusie
De opkomst van de 4B-beweging in Amerika na Trumps herverkiezing laat zien hoe politieke gebeurtenissen direct invloed kunnen hebben op sociale bewegingen. Het is een krachtig voorbeeld van hoe vrouwen wereldwijd opstaan voor hun rechten en autonomie. Laten we in Nederland blijven streven naar gelijkheid en openstaan voor deze belangrijke discussies.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.