Niet meer tijdens de les op TikTok, een foto delen via Snapchat of een berichtje sturen aan een vriend of vriendin. Onze telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven, maar binnenkort wél uit de klas. Na uitgebreid onderzoek van het ministerie van Onderwijs komt er nu een verbod op smartphones in de les. Scholen krijgen tot 1 oktober tijd om uit te zoeken hoe ze dat willen regelen.
Lees verder onder de advertentie
Het is dus aan de scholen zelf om hiervoor met leraren, ouders en leerlingen de exacte regels af te spreken zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. Scholen kunnen ook zelf de keuze maken om mobieltjes helemaal uit de school te weren. Lukt het de scholen niet om dit na te leven, dan komen er mogelijk landelijke regels.
Lees verder onder de advertentie
Minister Dijkgraaf van Onderwijs zegt daarover: “Ook al zijn mobieltjes haast verweven met ons leven, in de klas horen ze niet thuis. Daar moeten leerlingen zich kunnen concentreren en alle ruimte krijgen om te leren.”
Dat geldt trouwens ook voor tablet en smartwatches. Mobieltjes zorgen voor afleiding en zorgen ervoor dat leerlingen slechter presteren. Smartphones mogen nog wél gebruikt worden als ze nodig zijn voor de les of als er een medische noodzaak is. Bijvoorbeeld een leerling met diabetes die de suikerwaarden moet meten.
Lees verder onder de advertentie
Schadelijke gevolgen
Scholen en leerkrachten vragen al langer om regels voor het gebruik van telefoons in de klas. Maar het lukte leraren niet om eigenhandig de smartphones uit de klas te weren. Deskundigen waarschuwden in verschillende onderzoeken over de schadelijke gevolgen van smartphones in de klas. Want wat blijkt: leerlingen die veel op hun telefoon zitten, scoren gemiddeld 1 tot 1,5 punt lager bij toetsen.
Lees verder onder de advertentie
De komende tijd werken de betrokken organisaties de afspraak verder uit. Na de zomervakantie kunnen dan ook leraren, leerlingen en hun ouders met elkaar bespreken hoe dit er op hún school precies gaat uitzien, zodat zij dit op 1 januari 2024 hebben geregeld.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.