Maar liefst 1 op de 5 vrouwen kampt met depressieve gevoelens na bevalling

10.09.2024 09:00

De rozenkleurige wolk na de bevalling blijkt soms gewoon een flinke regenbui. Uit de nieuwste Monitor Zwangerschap 2023 van het Trimbos-instituut blijkt dat maar liefst een kwart van de vrouwen na de zwangerschap last heeft van angstklachten, 1 op de 5 kampt met depressieve gevoelens en 1 op de 7 gewoonweg compleet gestrest is.

Post-babyblues

Ja, je leest het goed. Die ‘leuke’ post-babyblues kan maandenlang aanhouden. Zelfs als je kleintje al een paar maanden oud is, worstelen veel moeders nog met angst of depressie. Bijna 30 procent van de moeders met een baby van 7 tot 12 maanden ervaart nog steeds angst, en 23 procent voelt zich depressief. Dat terwijl je mentale welzijn essentieel is voor de veilige start van je kind.

Verrassend is echter dat maar weinig vrouwen ook echt het gevoel hebben dat hun mentale gezondheid serieus werd genomen. Terwijl 90 procent van de vrouwen verwacht dat hun verloskundige of gynaecoloog hier aandacht aan besteedt, zegt slechts 31 procent dat dit tijdens de zwangerschap gebeurde en 25 procent na de bevalling.

Lees ook – Echte Gooische Moeder Leslie: ‘Zelfs de kids naar school brengen of samen eten werd een uitdaging’

Niet alleen

Dus dames, laat de zorgprofessionals weten dat je meer nodig hebt dan alleen een check-up voor de baby. Praat met je huisarts of de POH-GGZ (de praktijkondersteuner huisarts – geestelijke gezondheidszorg). En vergeet vooral niet met je omgeving te delen hoe het écht met je gaat. Je hoeft hier niet alleen doorheen te ploeteren!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.