Je kunt er niet omheen: de verschrikkelijke beelden van de oorlog in Oekraïne. Hoewel je je waarschijnlijk enorm machteloos voelt, kun je ook vanuit Nederland iets doen om Oekraïners te helpen.
Lees verder onder de advertentie
Zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s in schuilkelders, gezinnen op de vlucht en Oekraïners die achterblijven om terug te vechten: de meest heftige beelden wisselen elkaar al dagenlang af. Wat kun je doen om mensen in Oekraïne te helpen? En als je geld doneert – hoe klein of groot dat bedrag ook is – wat gebeurt er dan mee? Dat vragen veel Nederlanders zich af. Er worden massaal initiatieven opgezet. We zetten een aantal organisaties op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Giro555
Elf samenwerkende hulporganisaties, waaronder Stichting Vluchteling, het Rode Kruis, Unicef en Save the Children, slaan de handen ineen met de nationale actie Giro555. De lokale partners in Oekraïne zorgen ervoor dat mensen op de vlucht onderdak, water en eten krijgen. Ook zorgen ze voor sanitaire voorzieningen, medicijnen en psychosociale hulp. Op maandag 7 maart komen landelijke radiozenders in actie voor Giro555.
Ook UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), de VN- vluchtelingenorganisatie, is ter plekke. Hulpverleners zorgen onder andere voor noodopvang, noodhulpgoederen en gezondheidszorg.
Niet alleen mensen, maar ook dieren lijden onder het geweld in Oekraïne. Daarom steunt House of Animals dierenopvangcentra Sirius in Kiev, waar momenteel drieduizend dieren worden opgevangen. Door vijf euro te doneren krijgt één hond of kat een week lang te eten. Elke euro gaat naar Sirius en waar nodig naar andere dierenopvangcentra in Oekraïne.
Ook de hulpverleners van het Rode Kruis zijn aanwezig in Oekraïne. Zij verlenen bijvoorbeeld eerste hulp, leveren medische hulpgoederen aan ziekenhuizen, evacueren mensen uit gevaarlijke gebieden en delen eten, drinken en hygiëneproducten uit aan vluchtelingen. Je kunt doneren aan Giro555, maar ook direct aan het Rode Kruis.
Wil je liever dekens, verzorgingsproducten of andere spullen doneren? Dat kan. Op deze Google Maps-kaart van crowdfundingsplatform Get it Done vind je een ophaalpunt bij jou in de buurt. Let op: bel van tevoren om te vragen waar behoefte aan is. Kleding is vaak niet meer nodig.
Kleinere initiatieven
Ook in jouw woonplaats worden ongetwijfeld acties georganiseerd om geld of spullen in te zamelen voor Oekraïne. Meestal wordt het totaalbedrag gedoneerd aan grote hulporganisaties, zoals die hierboven. Wil je bijdragen aan een van de initiatieven in jouw buurt? Houd lokale media in de gaten, want daar worden een hoop acties gedeeld.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.