Vandaag gaan we (hopelijk massaal) naar het stemhokje voor de Tweede Kamerverkiezingen. Is goede kinderopvang voor jou belangrijk en heb je nog geen keuze gemaakt? Dit zeggen de grootste partijen over dat onderwerp.
Lees verder onder de advertentie
We zetten de standpunten van de grootste politieke partijen, met betrekking tot de kinderopvang, op een rij. Deze twaalf partijen stonden volgens de Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse op 31 oktober bovenaan.
Lees verder onder de advertentie
VVD
Als het aan de VVD ligt wordt kinderopvang bijna gratis, “waarbij fulltime werkenden en ouders die meer willen werken profiteren.” Ook wordt de urenregistratie beter geregeld, zodat zelfstandigen meer toegang hebben tot kinderopvang. “We nemen voor deze hervorming zorgvuldig de tijd vanwege de krappe arbeidsmarkt en houden vast aan de diversiteit in de opvang,” aldus de partij. VVD pleit voor een ‘slimme prijsregulering’ om te voorkomen dat het te duur wordt.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw Sociaal Contract (NSC)
Wat betreft Nieuw Sociaal Contract (NSC) komt er geen gratis kinderopvang. “Deze maatregel pakt vooral gunstig uit voor hogere inkomens, terwijl het effect op de arbeidsdeelname zeer beperkt is en er geen gunstig effect wordt verwacht op de ontwikkeling van kinderen,” valt te lezen in het verkiezingsprogramma. NSC wil informele opvang door grootouders en gastouders – naast professionele opvang – ‘erkennen en omarmen’. Ook pleiten ze voor ‘een rijke schooldag’, waarbij naschoolse activiteiten worden aangeboden op het gebied van sport, cultuur en huiswerkbegeleiding. De kinderopvangtoeslag moet volgens de partij worden vervangen door een inkomensafhankelijke bijdrage.
Lees verder onder de advertentie
PvdA/GroenLinks
PvdA/GroenLinks wil toewerken naar de kinderopvang als gratis basisvoorziening. “De kinderopvang wordt in publieke handen gebracht, zodat de kinderopvang gratis is voor alle kinderen.” Daarmee komt er een eind aan de kinderopvangtoeslag. De partij wil er met een prijsplafond voor zorgen dat kinderopvang voor iedereen toegankelijk is. “Kinderen met een taalachterstand, eenoudergezinnen en gezinnen met een sociaal medische indicatie krijgen voorrang en worden passend ondersteund,” staat in het verkiezingsprogramma. Om personeelstekorten tegen te gaan, wil PvdA/GroenLinks één cao voor het hele funderend onderwijs.
Lees verder onder de advertentie
PVV
In het verkiezingsprogramma van de PVV staat niets over de kinderopvang.
BoerBurgerBeweging (BBB)
De BBB wil zo snel mogelijk een stelsel voor kinderopvang invoeren met een beperkte eigen bijdrage. “Dat doen we voor iedereen die aantoonbaar een bijdrage levert in loondienst, als ondernemer of als vrijwilliger of mantelzorger.” Mensen met flexibele diensten moeten volgens de partij voldoende toegang hebben tot gastouders.
Lees verder onder de advertentie
Partij voor de Dieren (PvdD)
Kinderopvang moet gratis zijn voor ouders met een laag inkomen, ongeacht of zij allebei werken of niet. De PvdD wil de personeelstekorten in de kinderopvang aanpakken door het werk aantrekkelijker te maken.
D66
Als het aan D66 ligt wordt de kinderopvang op korte termijn vijf dagen per week toegankelijk voor alle kinderen tussen de 1 en 12 jaar. Van de kosten wordt 96 procent vergoed door de overheid. Dat geldt voor alle ouders, werkend of niet. Door het ouderschapsverlof verder uit te breiden, hoopt D66 de druk op de kinderopvang iets te verlagen. Op de lange termijn moet de kinderopvang een publieke voorziening worden. De prijzen moeten dan gereguleerd worden. Ook pleit D66 voor ‘een rijke schooldag’ op de basisschool, waarin onderwijs en opvang samengaan met kunst, sport, gezondheid en muziek.
SP
SP wil het toeslagenstelsel overbodig maken door alle inkomens te verhogen. Dat zou kinderopvang voor iedereen betaalbaar moeten maken.
FVD
In het verkiezingsprogramma van de FVD staat niets over de kinderopvang. Wel willen zij de mogelijkheid van generatiewoningen onderzoeken.
ChristenUnie
Het kinderopvangstelsel moet volgens de ChristenUnie herzien worden, al is het vanwege de personeelstekorten nog zoeken naar de juiste manier die voor iedereen eerlijk uitpakt. “Wij willen dat ouders zelf kunnen kiezen hoe zij arbeid en zorg combineren in het huishouden. Daarvoor is een eerlijk belastingstelsel en kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang noodzakelijk,” zegt de partij. Ze willen het stelsel zo vormgeven dat kinderopvang (in de eerste instantie) vooral voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar twee dagen per week een algemeen toegankelijke voorziening wordt. Ook pleit de ChristenUnie voor het non-profit maken van kinderopvangorganisaties. De gastouderopvang moet, ook in een nieuw kinderopvangstelsel, gelijkwaardig zijn aan professionele kinderopvang.
CDA
Alle kinderen van 2 tot 4 jaar oud moeten twee dagen per week naar de opvang kunnen, op kosten van de overheid. Dat staat in het verkiezingsprogramma van het CDA. Omdat de hervorming van de kinderopvang ‘complex en tijdrovend’ is, wil de partij op korte termijn het huidige stelsel van kinderopvangtoeslag vereenvoudigen en het risico op terugvordering verlagen. “We verlagen de lasten op arbeid en hervormen de kinderopvangtoeslag naar een systeem van directe financiering aan kinderopvanginstellingen. Daarbij vragen we wel een inkomensafhankelijke bijdrage van hoge inkomens om de grote druk op de kinderopvang niet uit de hand te laten lopen,” aldus de partij. Voor lage en middeninkomens wordt de kinderopvang bijna gratis.
Volt
Volt wil dat de opvang van kinderen tot 12 jaar een publieke voorziening wordt, dat net zo bekostigd wordt zoals het primair onderwijs. Vanwege de personeelstekorten en de problematiek rondom kinderopvangtoeslag is dat volgens de partij niet op korte termijn mogelijk. Ze pleiten daarom voor een geleidelijke verandering. Zo moeten onderwijs, voorscholen en kinderopvang samengaan in ontwikkelplekken voor kinderen vanaf 2 jaar voor minimaal drie dagen in de week. Kinderopvang moet voor alle kinderen, ook als de ouders niet werken, gratis worden voor drie dagen in de week. Het vragen van een inkomensafhankelijke bijdrage aan ouders met een hoog inkomen is daarbij een optie. Tot slot moet de administratiedruk in de kinderopvang omlaag.
Bron: LINDA.nl, verkiezingsprogramma’s van de partijen
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.