De kinderopvang. Duur en vaak volgeboekt, vooral in de stad. Maar wist je dat er al lang een alternatief bestaat voor het oprichten van je eigen opvang?
Lees verder onder de advertentie
In de jaren 70, midden in hartje Amsterdam – de Pijp, ontstond de Tolkresj. Gezinnen in deze buurt hadden weinig buitenruimte, terwijl de kinderen dolgraag buiten wilden spelen. Een mooie plek met een grote tuin werd omgetoverd tot een peuterspeelzaal. Vandaag de dag spelen daar nog steeds kinderen in de tuin, de zandbak en het kabouterpad, waaronder de dochter van de bekende Nederlands stand-upcomedian, presentator en acteur Edson da Graça en zijn vrouw Maud Gussenhoven.
Lees verder onder de advertentie
It takes a village
Maud, die naast het moederschap en haar job als coach voor ouders in samengestelde gezinnen bijdraagt aan de participatiecrèche, vertelt aan Kek Mama: “‘It takes a village to raise a child‘, een bekend gezegde, maar o zo waar. Het idee van deze opvang, eigenlijk meer een community, is dat ouders elkaar ondersteunen. Dit concept sprak mij heel erg aan, omdat ik graag betrokken ben bij de ontwikkeling van mijn eigen kind, en ook geniet van het werken met kinderen. Bij de reguliere opvang voelde ik echter afstandelijkheid en miste ik inspraak. Hier ben je juist nauw betrokken bij de ontwikkeling van je kind en werk je samen met andere ouders en een pedagoog.”
Lees verder onder de advertentie
Buiten spelen staat centraal
Bij de Tolkresj zijn kinderen tussen de twee en vier jaar oud lid, samen met hun ouders. Elke werkdag hebben twee ouders ‘dienst’ tijdens de ochtenduren van de crèche (van 9:00 tot 13:00 uur), waarbij ze samen voor alle kinderen zorgen. De ochtenden zijn gestructureerd: knutselen, om 10.00 uur een gezond bakje fruit, en rond 12.00 uur een boterham met pindakaas. Buitenspelen staat centraal in de bostuin, met volop bomen, struiken, speeltoestellen en fietsjes.
Lees verder onder de advertentie
Een tweede thuis
Voor de kinderen betekent lid zijn van de Tolkresj een ’tweede thuis’, met een grote tuin en vaste speelmaatjes. Voor ouders biedt het de unieke kans om van elkaar te leren en een hechte band op te bouwen. De Tolkresj wordt volledig door ouders geleid, wat veel voordelen heeft: je blijft betrokken bij de eerste stappen van je kind in een nieuwe omgeving, je ziet je kind in interactie met anderen, je kunt ervaringen delen en nieuwe mensen ontmoeten, vaak uit de buurt.
Lees verder onder de advertentie
Een eigen taak
Het lidmaatschap brengt wel wat werk met zich mee, waarin alle ouders samen zorg dragen voor de crèche, met diensten, vergaderingen en klusochtenden. Alle ouders hebben een eigen taak. Zo is er een voorzitter, penningmeester, wachtlijstouder, iemand met een pedagogische taak, iemand voor de boodschappen en de was en een communicatiemedewerker. Iedere ouder is gekoppeld aan een kind als mentor en is verantwoordelijk voor het dagverslag. Er wordt iedere dag een dagverslag gemaakt.
Lees verder onder de advertentie
De Gordonmethode
Bij de Tolkresj wordt gebruik gemaakt van de Gordonmethode, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon. Deze methode richt zich op het bevorderen van respectvolle en effectieve communicatie tussen ouders en kinderen. Hier zijn de belangrijkste principes van de Gordonmethode:
Actief Luisteren: Dit houdt in dat ouders aandachtig luisteren naar wat hun kind zegt en probeert te begrijpen vanuit het perspectief van het kind. Het doel is om empathie te tonen en het kind te laten voelen dat zijn gevoelens en gedachten serieus genomen worden.
Ik-boodschappen: In plaats van het kind te bekritiseren of de schuld te geven wanneer er een probleem is, leert de Gordonmethode ouders om hun eigen gevoelens en behoeften te uiten door middel van “ik-boodschappen”. Bijvoorbeeld: “Ik voel me gefrustreerd wanneer je je speelgoed niet opruimt omdat het huis dan rommelig wordt.”
Geen-verlies-methode: Dit is een manier om conflicten op te lossen zonder dat een van beide partijen (ouder of kind) zich als verliezer voelt. Het doel is om samen te werken om een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is.
Effectieve Communicatie: De methode benadrukt het belang van duidelijke en eerlijke communicatie, waarbij zowel de gevoelens van het kind als die van de ouder worden gerespecteerd.
Problemen oplossen: De Gordonmethode moedigt ouders aan om kinderen te betrekken bij het oplossen van problemen. Dit helpt kinderen om verantwoordelijk te zijn en leert hen waardevolle probleemoplossende vaardigheden.
Aanmelden?
Spreekt dit concept je aan, heb je affiniteit met kids en is Amsterdam haalbaar? Lucky you, want er is momenteel plek voor twee gezinnen. Aanmelden kan via deze link.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]