De Juf: ‘Hoe moest ik Emma’s ouders vertellen dat haar prachtige lange vlecht was afgeknipt?’
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Ellen (31) geeft les aan groep drie.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Hoe zou een arts bepaalde situaties aanpakken als ouder? Als je je dat ooit hebt afgevraagd, heb je geluk. Een Instagram Reel waarin verschillende artsen vertellen wat zij hun kinderen nooit laten doen, trok massaal de aandacht. Denk aan tips van een kinderarts, een oogarts en zelfs een neurochirurg. Dokter Dass is kinderarts gespecialiseerd in neuro-ontwikkeling en deelt regelmatig adviezen over opvoeding op social media. “Ik was echt verrast door reacties op de video”, vertelt ze aan Parents.
In de video komen artsen met totaal verschillende achtergronden aan het woord. Het levert een bonte verzameling meningen en waarschuwingen op die je aan het denken zetten.
Andere onderwerpen zijn minder medisch, maar net zo belangrijk. Denk aan slaapfeestjes, trampolines, en gesprekken over puberteit en menstruatie. Je vindt de video hier.
Het idee dat slaapfeestjes niet altijd een goed idee zijn, riep felle reacties op. Dokter Dass, die zelf haar kinderen niet naar slaapfeestjes laat gaan, legt uit waarom. “Als arts voor jonge kinderen, bent je je meer bewust van de risico’s die zich kunnen voordoen in een situatie zonder toezicht, zoals pesten, seksueel misbruik, toegang tot expliciet materiaal.”
Natuurlijk kunnen zulke dingen ook bij speeldates gebeuren, erkent Dokter Dass. Maar overdag is er vaak meer toezicht van ouders, terwijl dat bij een slaapfeestje minder vanzelfsprekend is. Het belangrijkste volgens haar? “Ervoor zorgen dat kinderen de hulpmiddelen hebben die ze nodig hebben om voor zichzelf op te komen, niet toe te geven aan groepsdruk, zich zeker te voelen over hun beslissingen, op te komen voor persoonlijke grenzen en dat als iemand iets doet waardoor ze zich ongemakkelijk voelen, ze weten dat ze er onmiddellijk met hun ouders over kunnen praten.”
Een andere arts in de video, orthopedisch chirurg dokter Sean Jandhyala, zegt dat hij nooit een trampoline in de tuin zou zetten. En eerlijk is eerlijk: dat advies kwam bij sommige kijkers als een verrassing.
Dokter Jandhyala legt uit dat trampolines, zelfs met veiligheidsnetten, een grote oorzaak van blessures zijn. “Hoewel de meeste verwondingen optreden bij trampolines thuis, zijn de verwondingen in trampolineparken vaak ernstiger”, voegt hij toe. Zijn tips? Controleer de trampoline regelmatig, laat maar één kind tegelijk springen, en voorkom flips of andere risicovolle trucs.
Dokter Stephen Johnson zegt dat hij zijn kind nooit op een quad zou laten rijden, omdat hij het risico op ernstig hoofdletsel gewoonweg te groot vindt. Er zijn meer dingen die hij benoemt: “Voetbal, boksen, fietsen, rolschaatsen, snowboarden en skiën. Allemaal kunnen ze leuk zijn, sommige gevaarlijker dan andere. Maar ik zou mijn kind nooit een van deze activiteiten laten doen zonder helm.”
Gynaecoloog dokter Rachana Gheewala vertelt dat zij haar kinderen nooit zonder kennis over menstruatie en anticonceptie naar school laat gaan. Ze benadrukt dat dit niet alleen voor meisjes belangrijk is. Kinderen komen steeds jonger in de puberteit, dus ze moeten voor de middelbare school al enige kennis hebben over menstruatie en dergelijke. “Educatie over menstruatie, en niet alleen voor degenen die menstrueren, helpt het te normaliseren als een natuurlijk biologisch proces, biedt geruststelling en vermindert de stress voor het onbekende”, legt ze uit.
Alle adviezen in de video zijn natuurlijk goed bedoeld, maar niet elk gezin past bij dezelfde aanpak. Wat voor de ene ouder werkt, kan voor de andere juist stressvol of overdreven voelen. De vraag of kinderen dan helemaal niks meer mogen, en het verwijt dat je je eigen angsten niet op je kinderen moet projecteren, komt op in de reacties op de video.
Dokter Dass sluit af met wijze woorden: “Ik denk dat het over het algemeen moeilijk is om een geïnformeerde ouder te zijn zonder een angstige ouder te zijn. Er is zoveel informatie beschikbaar en als goede ouder wil je op de hoogte blijven van alles. Het lijkt erop dat je alles goed moet doen, anders ga je je kind verpesten. Maar ik probeer te onthouden dat er geen juiste manier is om op te voeden. Je kunt niet 24/7 bij je kinderen zijn. Op een gegeven moment moet je ze vaardigheden en waarden bijbrengen, zodat ze de beste beslissingen voor zichzelf kunnen nemen.”
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!