Alcohol was voor sing-songwriter Douwe Bob lang een probleem, net zoals dat bij z’n vader het geval was. In gesprek met LINDA. laat hij weten dat hij zonder zijn kinderen waarschijnlijk niet gestopt was. Hoe gaan jullie om met alcohol?
Lees verder onder de advertentie
Douwe vertelt: “Ik ben altijd een binge-drinker geweest. Dan weer een paar weken niet, dan weer een week keihard drinken. Ik heb wel lang in een ontkenningsfase van het probleem gezeten.” Fouten kun je niet voor je kinderen maken, zo blijkt.
“Wat je wél kan doen, is je kinderen niet laten opgroeien met veel drank, zoals bij mij is gebeurd. Dat is misschien wel de belangrijkste reden dat ik gestopt ben. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik was gestopt met drinken als ik geen kinderen had. Daarvoor heb ik niet genoeg zelfliefde, denk ik. Maar ik hou wel heel veel van mijn kids.”
“Ik weet niet of ik was gestopt met drinken als ik geen kinderen had. Daarvoor heb ik niet genoeg zelfliefde, denk ik”
Lees verder onder de advertentie
Douwe legt uit dat er een wereld voor en na het ouderschap is, ‘een andere wereld’. “Met een andere manier van liefhebben, van kijken, met andere zintuigen. Een andere dimensie. Het valt ook niet vooraf uit te leggen. Zoals je iemand die niet verslaafd is geweest, ook niet kan uitleggen wat verslaving is.”
Het werkt inderdaad zoals Douwe zegt: zien drinken, doet drinken. Dit was dan ook de slogan van de campagne van Alcoholalliantie AAN. Drinken in het bijzijn van kinderen zou ervoor zorgen dat zij op jongere leeftijd gaan drinken en op latere leeftijd te veel gaan drinken.
Hoe zit dat?
Beelden en verwachtingen over alcohol, worden al vanaf een jonge leeftijd ontwikkeld. Zo stelt AAN:
Kinderen leren al vanaf hun 2e jaar over alcohol.
Vanaf het 4e jaar beginnen kinderen te onthouden wanneer hun ouders drinken. Ook merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert, nadat ze hebben gedronken.
Vanaf hun 6e jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol.
Drink jij gerust een wijntje (of twee, drie) in het bijzijn van je kinderen? Ben jij weleens aangeschoten of dronken bij je kinderen? Of ben je geminderd of gestopt sinds je moeder bent? Laat het weten in de comments op onze socials! We zijn heel benieuwd!
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?