Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Bijna drie op de vier ouders deelt foto’s van hun kind op social media. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van VPNGids.nl, een platform over online privacy, onder achthonderd ouders. En daarbij nemen veel ouders het niet zo nauw met privacy en veiligheid.
Je kind in de speeltuin, in een nieuwe outfit, in z’n luier op het strand: het merendeel van de ouders deelt zulke kiekjes maar wat graag op Instagram en Facebook. En in veel gevallen kan iedereen meekijken. Ruim de helft van de ouders schermt hun socialmediaprofiel namelijk niet af voor onbekenden.
Dat je af en toe een feestelijke foto van je kroost deelt, is volgens Rachelle Wildeboer Schut, hoofdredacteur van VPNGids.nl, hartstikke logisch. “Helaas verliezen nogal wat ouders in hun enthousiasme de privacy en veiligheid uit het oog”, vertelt ze tegen het AD. Zo maakt het ruim 57 procent van de ouders niet uit dat hun kind met ontbloot (boven-)lijf in beeld komt. Ook vragen vier op de tien ouders geen toestemming aan hun kind voordat ze een foto of video online plaatsen. Tot je kind zestien is, mag je als ouder bepalen of je online iets over ‘m deelt, maar je kunt natuurlijk eerder om toestemming vragen. “Nu is je kind misschien nog jong, maar over vijftien of twintig jaar zijn ze dat niet meer”, aldus Rachelle.
Hoewel de onderzoeksresultaten voor Rachelle niet als een verrassing komen, is ze toch geschrokken. “Het verbaast me hoeveel ouders foto’s met ontbloot bovenlijf of helemaal naakt posten”, zegt ze. Dat heeft soms vreselijke gevolgen. “Doordat de helft van de ouders zijn sociale media-accounts niet afschermt, kunnen kwaadwillenden daar gemakkelijk op rondstruinen.” Haar advies? Deel foto’s en video’s online alleen met familie, vrienden en goede bekenden. “Natuurlijk is de kans dat een pedoseksueel foto’s van je kind vindt niet bijster groot, maar het is niet uitgesloten. Je maakt kinderen echter ook kwetsbaarder voor cyberpesten, als er van alles over hen te vinden is.” Nog beter is het om je kind onherkenbaar in beeld te brengen, bijvoorbeeld door ‘m vanaf de achterkant te fotograferen of het gezicht te blurren.
Lees ook: Experts waarschuwen: zet niet zomaar een foto van je kind op social media
Breng je je kind wel of niet herkenbaar in beeld op social media? Dat vroegen we jullie vorig jaar op Facebook. De antwoorden liepen uiteen. Zo reageerde Miranda: “Ja hoor. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld. Wat een ander doet moeten ze zelf weten, als ik dat ook maar mag.” Annelies denkt er anders over: “Nee, doen we niet. Je weet nooit wie dan de foto kan misbruiken. Bovendien vind ik dat mijn kinderen als ze ouder zijn zelf mogen kiezen wat ze van zichzelf willen delen.” Lees hier het hele onderzoek. Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.