Dubbele achternaam geven aan je kind: dit zijn de regels

verboden kindernamen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

‘Pedro Miguel Hernandez Alonso Torres’… Klinkt als een hele mond vol, hè? In Spanje is het de normaalste zaak van de wereld om zo’n dubbele achternaam te hebben. Het is je vast niet ontgaan dat dit sinds 1 januari ook een happening is in Nederland.

Lees verder onder de advertentie

In Spanje doet iedereen het al jaren: twee achternamen, een soort dubbel feest. Traditioneel is het de eerste achternaam van vaderskant gevolgd door die van moederskant. Nu hebben wij ook de smaak te pakken, en is dat eeuwige dilemma nog ver voor de geboorte van je kind – ‘welke achternaam geven we ‘m?’ – verleden tijd.

Lees verder onder de advertentie

Dubbele achternaam kiezen

Vanaf nu hoef je niet meer te kiezen tussen jouw naam en die van je partner. Maar, hoe zit het nu precies? Moet je nu alleen rekening houden met papa en mama of ook opa en oma en de generatie voor hen? Geen zorgen, het is geen overdosis aan achternamen: er mogen maar twee (!) namen in totaal zijn. Geen De Jong De Vries Jansen Bakker Van Dijk Visser dus, sorry.

Lees ook: ‘De vrouw doet 99% van het werk, maar het kind krijgt zijn achternaam‘ >

Lees verder onder de advertentie

De regels

Voor ouders met kids geboren vanaf 2024 is het geven van een dubbele achternaam kosteloos. Hoor je bij de club ‘bevallen van je eerste kind tussen 2016 en 2023’? No worries. Je kunt ook achternamen mixen en matchen, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Voor het eerste kind betaal je 75 euro, en voor elk volgende kind 50 euro. Is je oudste kind geboren vóór 2016, dan heb je gewoon helemaal pech en kun je geen gebruik maken van de nieuwe regeling.

Lees verder onder de advertentie

Een dubbele achternaam komt zonder streepje op het paspoort te staan. Je kunt zelf bepalen welke achternaam je vooraan prijkt. Linda Vissers de Vries kan ook als Linda de Vries Vissers door het leven gaan. Lekker makkelijk en zonder grammaticale hoofdbrekens. 

Wees op tijd

De overgangsregeling, die ervoor zorgt dat jouw kroost met een dubbele achternaam door het leven gaat, heeft een houdbaarheidsdatum. Tot 1 januari 2025 kun je gebruikmaken van deze optie. Daarna vervalt het, dus wees er op tijd bij als je je nageslacht nog wil trakteren op een extra naam.

Lees verder onder de advertentie

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken