Mooi nieuws uit Duitsland: vrouwen die na de 13e week van hun zwangerschap helaas te maken krijgen met een miskraam, hebben voortaan recht op verlof. Dat heeft de Bondsdag, het Duitse Lagerhuis van het parlement, afgelopen week besloten.
Lees verder onder de advertentie
Voorheen moesten vrouwen die vóór de 24e week een miskraam kregen zelf bij de dokter aankloppen voor ziekteverlof. En dan was het maar hopen dat het werd goedgekeurd. Niet bepaald iets waar je op zit te wachten als je net zo’n aangrijpende en verdrietige ervaring achter de rug hebt. Het besluit is dus een belangrijke stap richting betere ondersteuning voor vrouwen tijdens een zware fysieke én emotionele periode.
Lees verder onder de advertentie
Geen verplichting, wel een recht
Met de nieuwe regeling mogen vrouwen die na de 13e week van hun zwangerschap een miskraam krijgen, gewoon verlof opnemen. Het is geen verplichting, maar wél een recht. En dat voelt toch een stuk eerlijker, vindt ook parlementslid Sarah Lahrkamp van de Sociaal-Democratische Partij (SPD). “Het biedt vrouwen de kans om te herstellen”, zei ze tijdens de stemming, volgens de Deutsche Welle. Voordat de nieuwe wet definitief ingaat, moet alleen de Bondsraad – het Hogerhuis van het parlement – aankomende 14 februari nog akkoord geven. Zo ja, dan gaat de regeling per 1 juni 2025 in werking.
Het Duitse medium laat weten dat er jaarlijks ongeveer 6.000 vrouwen in Duitsland tussen de 13e en 24e week van hun zwangerschap een miskraam krijgen. Maar verreweg de meeste miskramen (ruim 84.000 per jaar) vinden plaats vóór de 12e week. Die groep valt buiten deze nieuwe wet. Hoewel er dus nog ruimte is voor verbetering, is dit alvast een belangrijke stap naar meer erkenning en ondersteuning voor vrouwen die met dit verdriet te maken krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Duitsland is niet het eerste Europese land waar verlof bij een vroege miskraam onder de aandacht wordt gebracht. In België krijgen ook partners verlof na een vroege miskraam.
Maar hoe zit dat eigenlijk in ons land? Zochten wij voor je uit. Als je in Nederland een miskraam krijgt vóór de 24e week van de zwangerschap, heb je geen wettelijk recht op zwangerschaps- of bevallingsverlof. In dit geval kun je je ziekmelden bij je werkgever. Het is belangrijk om in overleg met je werkgever te bepalen hoe lang je afwezig zult zijn, rekening houdend met zowel fysieke als emotionele herstelbehoeften.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer je na de 24e week van de zwangerschap een miskraam hebt, heb je recht op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof, vergelijkbaar met een voldragen zwangerschap. Gedurende deze periode wordt je salaris doorbetaald. Na die zestien weken nog niet aan het werk? Dan kun je je ziekmelden voor verdere herstelperiode.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.