De kosten voor zwemles zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Hierdoor hebben steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma. Ouders vinden de lessen te duur en stoppen ermee, blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Prijzen stijgen, kinderen stoppen
De prijs voor zwemlessen is sinds 2018 gemiddeld met bijna 30 procent omhoog gegaan, veel meer dan de algemene prijsstijging van 21 procent in Nederland. Voor een zwemles betaal je nu ongeveer 12 euro, terwijl dat eerder 9 euro was. Om het A-diploma te halen, heb je zo’n 60 lessen nodig. Dat betekent dat ouders meer dan 700 euro kwijt zijn voor alleen al het eerste diploma. Veel ouders zien het belang van zwemlessen wel in, maar kiezen toch om te stoppen vanwege de kosten.
Lees verder onder de advertentie
Oorzaken en oplossingen?
Zwembaden geven aan dat de gestegen kosten vooral door hogere energietarieven komen. Water warm en schoon houden is duur. De overheid bood in 2022 een noodfonds van 207 miljoen euro, maar dat is niet genoeg. Personeelskosten en een tekort aan badmeesters spelen ook mee. Sommige gemeenten bieden via fondsen financiële hulp voor zwemlessen, maar niet overal is deze hulp beschikbaar. Het Mulier Instituut benadrukt het belang van breder toegankelijke armoederegelingen, zodat de financiële last niet afhangt van waar je woont.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag