Je kent het wel: opa’s en oma’s die met een brede glimlach hun kleinkinderen in de watten leggen. Voor velen is het een bron van plezier en voor ouders is het een groot (en goedkoop) gemak. Maar wat vaak onder de radar blijft, is dat oppassen soms best wel vermoeiend kan zijn voor de grootouders, die dit niet altijd zullen toegeven.
Lees verder onder de advertentie
Uit een onderzoek onder maar liefst 5.253 grootouders die regelmatig als oppas fungeren, blijkt dat vrijwel niemand een hekel heeft aan oppassen. Toch zit er ook een keerzijde aan het verhaal: 17 procent van hen geeft aan dat het soms best zwaar is, terwijl 25 procent weleens met tegenzin naar oppasdagen kijkt.
Lees verder onder de advertentie
Het opvallende is dat deze gevoelens vaak niet met hun eigen kinderen worden gedeeld. Van de grootouders die zich minder positief voelen, heeft 43 procent dit nog nooit met hun kinderen besproken. Sommigen houden hun mond uit angst voor hoe hun kinderen zullen reageren, terwijl anderen hun kinderen niet met hun eigen sores willen belasten.
Ruzie
En dan zijn er nog grootouders die aangeven dat ze ruzie krijgen met hun kinderen als ze zeggen dat ze minder willen oppassen. “Dan worden ze boos, want ‘andere grootouders doen het wel’, dus volgens hen is het de norm,” zegt een deelnemer.
Lees verder onder de advertentie
Het blijkt dat een behoorlijk aantal grootouders zich min of meer verplicht voelt om op hun kleinkinderen te passen, en een derde vreest hun kinderen teleur te stellen als ze dat niet zouden doen. “We blijven gewoon doorgaan. Het moet wel, want we willen onze kinderen niet met onze problemen opzadelen,” zegt een grootouder.
Opvallend genoeg realiseren een flink aantal ouders zich dat hun (schoon)ouders soms worstelen met het oppassen. Bijna een kwart (23 procent) van hen merkt op dat hun (schoon)ouders soms met tegenzin oppassen. De helft van de ouders voelt zich af en toe (46 procent) of zelfs altijd (4 procent) schuldig omdat ze hun (schoon)ouders vragen om op te passen, maar vaak zien ze geen andere optie gezien hun financiële situatie. “Het is eigenlijk niet hun taak om op te passen. Maar omdat we niet genoeg geld hebben om onze kinderen vaker naar de opvang te sturen, zien we geen andere uitweg,” vertelt een ouder. “Minder werken is ook geen optie, want dan kunnen we niet rondkomen.”
Waarom oppassen?
Voor de meesten (60 procent) is het gewoon omdat ze het leuk vinden. Een kwart (23 procent) doet het vooral om het hun kinderen gemakkelijk te maken, terwijl slechts 4 procent toegeeft dat financiële overwegingen de belangrijkste motivatie zijn.
Lees verder onder de advertentie
Ouders begrijpen maar al te goed dat grootouders van het oppassen genieten, en voor 78 procent van hen is dat een van de redenen om het toe te staan. Ook hecht een meerderheid van de ouders (61 procent) waarde aan de band tussen hun kinderen en hun grootouders.
De kosten van reguliere kinderopvang zijn ook een punt van overweging voor ouders. Voor 54 procent van hen telt dat mee, hoewel het voor sommigen niet de belangrijkste reden is. Een kleine groep (14 procent) wijkt uit naar grootouders omdat er geen plek beschikbaar was in de reguliere opvang, terwijl 10 procent simpelweg meer vertrouwen heeft in hun (schoon)ouders dan in de opvang.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]