Wetenschappers aan de universiteit van Maastricht hebben een mijlpaal bereikt. Ze kweekten een menselijke eeneiige tweeling zonder eicellen of spermacellen. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor vrouwen met zwangerschapsproblemen.
Lees verder onder de advertentie
Mysterie ontrafelt
Het was altijd een mysterie hoe een eeneiige tweeling ontstond, omdat de baarmoeder niet met een microscoop kan worden onderzocht tijdens de zwangerschap. Nu hebben wetenschappers voor het eerst kunnen zien hoe dit proces zich voltrekt. Door het nabootsen van de omstandigheden in de baarmoeder, ontdekten onderzoekers dat een blastocyste, een soort ballonnetje met cellen waaruit nieuw leven ontstaat, soms plotseling groeit en het embryo in tweeën splitst. Dit fenomeen leidt tot de vorming van een eeneiige tweeling.
Deze ontdekking biedt nieuwe inzichten in vruchtbaarheid, anticonceptie en de preventie van miskramen. Bovendien kan het vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen bij het vervullen van hun kinderwens. Hoewel het onderzoek veelbelovend is, roept het ook ethische vragen op. Het kweken van embryo’s buiten de baarmoeder is momenteel niet illegaal, maar de ontwikkeling van wetgeving op dit gebied is aan de gang. Een van de onderzoekers benadrukt echter dat het belangrijk is om deze ontwikkelingen te omarmen en de wetgeving aan te passen aan de vooruitgang in de wetenschap.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.