Wie had gedacht dat luiers zo’n hoofdpijndossier konden vormen voor onze gemeenten? Toch is het de harde realiteit. Lokale besturen worden haast bedolven onder een luierberg en doen een dringende oproep aan de Tweede Kamer om actie te ondernemen.
Lees verder onder de advertentie
Met jaarlijks 400 kiloton afval, vooral wegwerpluiers en incontinentiemateriaal, is het overduidelijk dat we een oplossing nodig hebben. Eén van de ideeën is om het gebruik van wasbare luiers aan te moedigen. Klinkt misschien ouderwets, maar wasbare luiers maken een comeback, gesteund door grote winkelketens en duurzaamheidsinitiatieven.
Lees verder onder de advertentie
De luierladder: van wasbaar tot recycling
De discussie tussen wegwerp- en wasbare luiers is geen nieuw gespreksonderwerp, maar wordt steeds dringender door de groeiende berg luierafval. Ondanks het comfort en gemak van wegwerpluiers blijken ze een grotere tol te eisen van ons milieu. Recente studies tonen aan dat wasbare luiers tot wel 64 procent minder impact hebben op het klimaat dan hun wegwerpvarianten.
Er is nog een derde optie: recyclen. Hoewel luierrecycling momenteel beperkt is, belooft het proces om luiers om te zetten in bijvoorbeeld biogas of herbruikbaar plastic een veelbelovende vermindering van de klimaatimpact. Toch wijst alles erop dat de meest duurzame stap het verminderen van het gebruik zelf is, oftewel; ervoor zorgen dat de kleintjes sneller uit de luiers groeien.
Eerder zindelijk worden: de game-changer in het luierdrama! Niet alleen een shift in oudergedrag is nodig, maar ook de steun van overheid, kinderopvang en andere betrokken partijen. Voorlichtingsavonden over zindelijkheidstraining lijken een veelbelovende stap.
Het idee dat de overheid zich met onze luiers bemoeit, mag dan wel wat vreemd klinken. Maar als dat betekent dat we minder afval hebben en een duurzamere wereld voor onze kleintjes, is een beetje hulp van hogerhand misschien niet zo’n probleem.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.