De Nederlandse politiek krijgt een primeur: er gaat voor het eerst een minister met zwangerschapsverlof. Demissionair minister Liesje Schreinemacher heeft een kleintje op komst.
Lees verder onder de advertentie
Voor het eerst in de geschiedenis
Dat vertelt ze aan de Telegraaf. Het is erg bijzonder nieuws, want in de geschiedenis van de Tweede Kamer is er nog nooit een minister met zwangerschapsverlof gegaan. “Het is bijzonder, maar het zou goed zijn als het snel normaal wordt”, legt ze uit. “Als we de politiek en andere hoge functies een aantrekkelijke en werkbare plek willen maken voor jonge vrouwen, moeten we ervoor zorgen dat hier ruimte voor is en het normaal is. Net zoals jonge vaders dit met het ouderschap moeten kunnen combineren.”
Lees verder onder de advertentie
Verlof
Liesje wil in november na de Tweede Kamerverkiezingen een paar maanden verlof opnemen. Tot die tijd verwacht ze haar taken gewoon uit te kunnen blijven voeren. “Zolang ik fit genoeg ben en het natuurlijk medisch verantwoord is.” De politica vliegt namelijk veel voor haar werk als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Lees verder onder de advertentie
Haar taken worden tijdens het verlof tijdelijk overgenomen door een collega uit het kabinet. Als er na haar verlof nog geen nieuw kabinet is gevormd, komt ze terug als demissionair minister.
Aangezien we demissionair zijn en er over een nieuw regeerakkoord wordt onderhandeld, is het logisch dat een collega uit het kabinet mijn taken tijdelijk zal overnemen. Of ik daarna terugkeer als minister is afhankelijk van de duur van de formatie.”
Bijzondere ervaring
De 40-jarige VDD-politica vertelt ook over haar eigen ervaringen: “Het is een heel bijzondere ervaring. Natuurlijk, soms ervaar ik dezelfde kwaaltjes als veel andere vrouwen, zoals misselijkheid of vermoeidheid, maar over het algemeen gaat alles prima.”
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.