Alle groep 8-leerlingen krijgen vanaf 2024 de ‘doorstroomtoets’: een nieuwe variant op de huidige eindtoets. Hij wordt gehouden nadat de basisschool een voorlopig schooladvies heeft gegeven. Het doel? Meer kansengelijkheid bij de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs.
Lees verder onder de advertentie
Als de score van de doorstroomtoets hoger is dan het advies van de school, moet er opnieuw naar het advies worden gekeken en kan de leerling alsnog naar een hoger schooltype.
Mosterd na de maaltijd
Ook komt er één aanmeldmoment voor de middelbare school: de week voor 1 april. De doorstroomtoets zal ruim daarvoor worden gehouden, in februari. Nu is de aanmelding nog vóór de eindtoets, die daardoor als ‘mosterd na de maaltijd’ wordt gezien. Volgens Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) kan elk kind door de nieuwe wijzigingen evenveel kans krijgen om toegelaten te worden tot zijn favoriete school. Daarbij weet je op deze manier sneller waar je kind aan toe is.
De PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, is blij met de veranderingen. “Wij spraken ons al veelvuldig uit als voorstander van groot onderhoud om te komen tot een kansrijk onderwijsstelsel. Latere selectie en meer flexibiliteit: dat is nodig”, zegt de PO-raad in een reactie aan NOS.
Lees verder onder de advertentie
De veranderingen worden vanaf 2024 ingevoerd. Leerlingen die nu in groep 6 zitten zouden dus de eerste kinderen zijn die het nieuwe systeem gaan testen.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.