Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Lees verder onder de advertentie
Endometriose treft 1 op de 10 vrouwen, en toch is er maar weinig over bekend. Vrouwen met klachten worden vaak jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd. De diagnose laat vaak zeven tot wel tien jaar (!) op zich wachten. En al die tijd vergaan deze vrouwen van de pijn, en ze weten niet waarom. Dat moet anders, vindt Maddy Smeets.
Lees verder onder de advertentie
Maddy Smeets is (onder andere) endometriose specialist en maakt zich hard voor het serieuzer nemen van de klachten die bij endometriose horen. In de laatste aflevering van de podcast Unfinished Business heeft Pieter zijn plekje afgestaan aan Maddy Smeets. Samen met Danique duikt Maddy in wat endometriose is en de kijkersvragen die zijn ingestuurd.
Maddy Smeets legt het als volgt uit: “Endometriose is een hele nare, chronische ziekte. De binnenkant van onze baarmoeder is bekleed met endometrium, dat weefsel groeit iedere maand uit en wordt het daarna uitgestoten en afgevoerd – je menstruatie. Maar als dat weefsel elders groeit in het lichaam, dan kan het natuurlijk niet weg, maar het breekt wel af. Het maakt dat het lichaam in een ontstekingsreactie schiet, want het moet opgeruimd worden. Dat geeft pijn. Het wordt steeds erger met elke menstruatie, want die ontstekingen leiden tot verklevingen. En het kan zelfs zorgen voor goedaardige tumoren en het zorgt ervoor dat alle organen in je buik zelfs aan elkaar vast kunnen groeien. En dat geeft natuurlijk nog meer problemen.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je endometriose?
Endometriose heeft specifieke symptomen, die je op de website van Diagnostiek Endometriose & Advies (DEA, waar Maddy medeoprichter van is) kunt vinden. Hier kun je op letten:
Hevige menstruatiepijn (eventueel met heftig bloedverlies)
Pijn tijdens seks
Pijn aan je schouders
Nek- en hoofdpijn
Vermoeidheidsklachten
Kortademigheid
Pijn bij het plassen of poepen
Darmproblemen
Ook is het vaak lastiger om zwanger te worden als je lijdt aan endometriose.
Verschillende vormen
Er bestaan vier verschillende vormen van endometriose, zoals te vinden op de website van DEA.
Oppervlakkige/peritoneale endometriose: dit is de meest voorkomende vorm, waarbij kleine laesies op het buikvlies voorkomen. Dit is de laag die de organen in je buik bedekt.
Diepe infiltrerende endometriose (DIE): bij deze vorm groeit het weefsel dieper in organen zoals de blaas, darmen of baarmoederbanden. Dit kan ernstige pijn en complicaties veroorzaken.
Endometriosecyste, endometrioom of chocoladecyste: dit zijn cysten die zich in of op de eierstokken vormen. De grootte verschilt per persoon.
Adenomyose: bij deze vorm bevindt het endometrioseweefsel zich binnen in de spierwand van de baarmoeder zelf.
Maddy Smeets in de podcast: “De ernst van de endometriose staat tot geen enkele verhouding tot de ernst van de pijn. Iemand met twee of drie stipjes op het buikvlies kan er een hele week af liggen vanwege de pijn, terwijl een ander bijna geen last heeft.” Het verschilt dus per vrouw hoeveel klachten het geeft, wat het nog lastiger te diagnosticeren maakt.
Lees verder onder de advertentie
Is er een behandeling?
Endometriose is een chronische ziekte en er is helaas ook geen geneesmiddel voor. Het wordt met elke menstruatie erger. Er is ook geen behandeling die blijvend resultaat geeft. De beste behandeling verschilt per vrouw en bij haar wensen. Het hangt ook af van de vorm van de ziekte die je hebt.
Hormonale therapie: de eisprong wordt onderdrukt, de ziekte komt tot stilstand. Dit kan onder andere door de pil doorslikken of een hormoonhoudend spiraaltje nemen. Dit werkt eigenlijk altijd om de klachten van endometriose af te laten nemen, aldus Maddy.
Pijnstilling: als er sprake is van een kinderwens, kan er natuurlijk geen hormonale therapie worden toegepast. Dan is de andere optie pijnstilling, in een poging de pijn dragelijk te maken.
Operatie: de verklevingen in de buik verwijderen, bevordert de kans op een natuurlijke zwangerschap enorm. Wel is het zo dat de klachten terug zullen komen na een operatie, omdat de endometriose na elke menstruatie weer toeneemt.
Bij DEA geven ze aan een holistische benadering toe te passen in het behandelen van endometriose. Zo kan er ook gekeken worden of een specifiek dieet je klachten kan verminderen en of je baat kan hebben bij psychosociale ondersteuning, naast de medische behandeling die je dus kunt krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Het is niet normaal
Maddy Smeets is duidelijk: het moet afgelopen zijn met dat we het normaal zijn gaan vinden dat zo veel vrouwen zo veel pijn lijden. “Pik het niet als je huisarts je wegstuurt met de woorden: ‘het hoort erbij’. Het hóórt er niet bij. Dit soort pijn hoort er niet bij.”
Herken jij je in de klachten die bij endometriose horen? Luister vooral de podcastaflevering. Je kunt hier de zelftest doen, waar Maddy Smeets in de podcast naar verwijst. Deze kan je meenemen naar je huisarts, om een doorverwijzing te krijgen naar een gespecialiseerde kliniek. Laat je niet zomaar afschepen. Je bent zeker niet alleen en er is hulp beschikbaar!
Lees verder onder de advertentie
Ook gynaecoloog Heleen Eising wil meer bewustwording creëren rond extreme menstruaties. Ook zij wil af van het idee dat hevige menstruaties er maar gewoon bij horen. Soms heb je namelijk een bloedstollingsstoornis. Hier lees je er meer over.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.