Movie night! Iedereen op de bank, dekentjes erbij, en natuurlijk: een grote bak popcorn. Maar wacht even: is popcorn wel zo’n goed idee voor jonge kinderen? Volgens experts is het niet heel verstandig en dit is waarom.
Lees verder onder de advertentie
Popcorn lijkt misschien onschuldig, maar het zorgt voor serieus verstikkingsgevaar voor kleine kinderen. Waarom? Hun kaken zijn simpelweg nog niet klaar voor dit soort voedsel.
Lees verder onder de advertentie
Vier jaar
“Het is belangrijk dat kinderen pas popcorn eten als ze écht klaar zijn voor complexere structuren”, zegt voedingsdeskundige Christopher Mohr tegen Parents. De Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde adviseert daarom om te wachten tot je kind minstens vier jaar is – of nog langer als je denkt dat jouw kind extra tijd nodig heeft om veilig te kunnen kauwen. Onder de vier jaar missen ze nog belangrijke kiezen waarmee ze harde stukjes, zoals popcornschilfers en ongepofte korrels, goed kunnen malen.
Lees verder onder de advertentie
Popcorn kan ook gezond zijn
Maar er is ook goed nieuws! Als je kids groot genoeg zijn, blijkt popcorn een verrassend gezonde snack. Het zit boordevol volkoren granen, vezels en antioxidanten. Dat laatste helpt bij de ontwikkeling van hun hersenen en ogen én beschermt tegen ziektes.
Maar let op: maak je popcorn niet te ‘gezellig’ met bergen boter, zout of suiker. “Kies voor luchtig gepofte popcorn en wees matig met de toppings”, tipt Mohr. Zo blijft het een voedzame snack.
Zo maak je popcorn eten veilig(er)
Zelfs als je kinderen oud genoeg zijn voor popcorn, blijft het belangrijk om alert te zijn. Hier wat tips:
Let op harde stukjes: Haal alle ongepofte korrels uit de bak voordat je serveert.
Blijf erbij: Houd een oogje in het zeil terwijl je kinderen eten.
Leer goed kauwen: Herinner je kind eraan om rustig te eten en goed te kauwen.
Let op de focus: Combineer popcorn niet meteen met een spannende film. Die concentratie op het scherm kan ervoor zorgen dat je kind per ongeluk een hap doorslikt zonder te kauwen.
Popcorn blijft dé snack voor een filmavondje, maar voor jonge kinderen kun je dus beter nog even wachten.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag