Deze factoren vergroten de kans op pesten op school, blijkt uit onderzoek

20.08.2024 13:00

Pesten kan je hart breken, zeker als het om je eigen kind gaat. Je wilt natuurlijk dat je kind zich veilig voelt op school, maar soms loopt het anders.

Nieuw onderzoek uit Nieuw-Zeeland heeft gekeken naar de factoren die bijdragen aan pesten. Wat blijkt? Er zijn situaties die de kans op pestgedrag vergroten, maar gelukkig ook dingen die juist helpen om pesten te voorkomen.

Lees ook – Een grafsteen met de naam van je kind op Snapchat: zo heftig is online pesten

Zo ontstaat pestgedrag

Niemand wil dat zijn kind gepest wordt, maar helaas komt het nog vaak voor. Daarom onderzochten wetenschappers in Nieuw-Zeeland wat ervoor zorgt dat sommige kinderen vaker gepest worden dan anderen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Kōtuitui: New Zealand Journal of Social Sciences Online.

Meer dan 4000 15-jarigen werden ondervraagd over hun ervaringen op school. De onderzoekers wilden weten in hoeverre de jongeren zich onderdeel van een groep voelden en hoe ze de steun van hun ouders ervoeren. Het resultaat? Kinderen die een sterk gevoel van saamhorigheid hadden en thuis op veel steun konden rekenen, werden minder vaak gepest. Kortom, kinderen die makkelijk vrienden maken en zich thuis veilig voelen, lopen minder risico.

Lees ook – Pesten bij kinderen voorkomen, herkennen en aanpakken

Direct en indirect pesten

De onderzoekers maakten een belangrijk onderscheid tussen direct en indirect pesten. Direct pesten kan bestaan uit fysieke agressie of diefstal. Indirect pesten gebeurt subtieler, zoals buitensluiten of roddelen. Uit het onderzoek blijkt dat jongens vaker direct worden gepest, terwijl zowel jongens als meisjes even kwetsbaar zijn voor indirect pesten.

De sfeer in de klas telt

Naast individuele factoren speelt ook de sfeer in de klas een grote rol. Hoe minder rust en orde er in de klas is, hoe groter de kans dat er gepest wordt. Als leraren niet voldoende overwicht hebben, ervaren kinderen meer pestgedrag. Ook een competitieve sfeer op school blijkt negatief uit te pakken. Scholen waar samenwerking wordt aangemoedigd, zien minder pestgedrag. Maar als er vooral op concurrentie wordt gefocust, neemt het pesten toe.

Wat kun je hier als ouder mee?

Natuurlijk, dit onderzoek komt met kanttekeningen. Pesten is vaak cultureel bepaald, dus wat in Nieuw-Zeeland geldt, is niet per se een-op-een toe te passen op Nederland. Toch kunnen we er wel wat van leren: zorg voor een veilige thuishaven, moedig je kind aan om vrienden te maken, en let op de sfeer op school. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat kinderen veilig en gelukkig opgroeien, vrij van pestgedrag.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.