Uit een recent onderzoek blijkt dat 52 procent van de Nederlanders eigenlijk wel vaker bij de familie wil binnenvallen. Toch ervaart de helft van ons familiereünies soms als een sociale verplichting.
Lees verder onder de advertentie
Niet met en niet zonder
Familie: het lijkt erop dat we niet met en zonder kunnen. Zo zeggen twee op de drie jongeren tot de 30 jaar vaker een bakkie te willen doen bij de familie, maar 67 procent van hen geeft aan dit als een verplichting te zien. Margreth van Kuijl van hulpplatform Beep for Help, legt uit: “Tijdens de corona-periode zijn Nederlanders zich extra bewust geworden van het belang van een sterke familieband. Maar dat komt niet vanzelf; het vraagt om tijd en aandacht, en dat is iets wat de jongere generatie al tekortkomt door alle ballen die ze in de lucht moeten houden.”
Wat houdt die familiemeets dan tegen? Juist, tijdgebrek. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft simpelweg te weinig tijd om de fam te bezoeken. En ja, je raadt het al, 54 procent voelt zich daar ook nog eens schuldig over. Vooral dertigers hebben moeite om genoeg tijd vrij te maken voor familie (76 procent van hen), en zeven op de tien jongeren voelen zich schuldig omdat ze hun aanverwanten minder zien. “Werk, koken, de kinderen van hot naar her brengen, en ook nog twee keer per week sporten: Nederlanders hebben amper tijd voor zichzelf, laat staan voor hun familie. Prioriteiten stellen en focussen op wat écht belangrijk is, is de boodschap”, aldus Van Kuijl. In plaats van een uitgebreid fambezoek iedere zondag, kun je ook even kort bellen of afspreken voor een snelle koffie.”
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag