Familievloggers reageren op spraakmakende uitzending van BOOS: ‘Ze krijgen er een dikke huid van’

familievloggers boos Beeld: BOOS
Heather Serry
Heather Serry
Leestijd: 3 minuten

​De recente aflevering van het YouTube-programma BOOS, gepresenteerd door Tim Hofman, heeft de wereld van familievloggers onder de loep genomen en daarmee een storm van reacties teweeggebracht. In deze aflevering wordt onderzocht welke impact het voortdurend filmen en online delen van het leven van kinderen heeft op hun mentale en fysieke welzijn.​

Lees verder onder de advertentie

In de uitzending komen diverse experts aan het woord die wijzen op de mogelijke risico’s van familievloggen. Zo wordt benadrukt dat kinderen kwetsbaar in beeld worden gebracht, waarbij emoties zoals angst en verdriet zichtbaar zijn. Ook is er sprake van situaties waarin kinderen in zwemkleding verschijnen of betrokken zijn bij promoties van producten, wat vragen oproept over de grens tussen onschuldige content en mogelijke exploitatie.

Lees verder onder de advertentie

Betrokken families

Tim Hofman benaderde meerdere bekende Nederlandse vlogfamilies voor een reactie, waaronder de families Koetlife, Lakap, Bellinga, Bakker en De Zoete Zusjes. De familie Lakap gaf een schriftelijke reactie. Zij benadrukten dat het lastig is om te oordelen zonder inzicht te hebben in wat er achter de schermen gebeurt en pleitten voor duidelijke regelgeving omtrent het online delen van beelden van kinderen. “Als je mij zou vragen om regelgeving die echt gericht is op het beschermen van kinderen, dus alle kinderen (ook zonder gezicht), dan zou ik zeggen dat je ze niet op sociale media mag plaatsen onder bijvoorbeeld de dertien jaar”, luidt het.

Lees verder onder de advertentie

De familie Bakker liet weten geen interesse te hebben in deelname aan de discussie, maar liet later toch van zich horen. “Onze kinderen hebben een heel fijn leven”, zei hij. Ook de familie Koet, bekend van het kanaal Koetlife, gaf telefonisch toelichting. Volgens vader Ramon is het niet mogelijk om je kinderen volledig te beschermen tegen online haat en pesten. Hij stelt dat zijn kinderen daar geen last van hebben. “Wat ik zie is dat mijn kinderen een hele dikke huid hebben gekregen.” Hij blijft dan ook bij zijn standpunt dat de video’s geen slecht effect hebben op zijn kinderen. De familie Bellinga bleef onbereikbaar voor commentaar. ​

Oproep tot regelgeving

De aflevering heeft geleid tot een brede maatschappelijke discussie. Veel kijkers uiten hun zorgen over de mogelijke gevolgen van familievlogs voor de betrokken kinderen. Experts en influencers, zoals YouTuber Mascha Feoktistova, pleiten voor strengere wetgeving om kinderen te beschermen. Ze wijzen op het belang van duidelijke regels, vergelijkbaar met die in andere landen, om ervoor te zorgen dat kinderen niet onbedoeld worden ingezet als verdienmodel.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt de aflevering hieronder bekijken.

Eerder zorgde een schokkende docu over gezinsvlogger Ruby Franke ook voor ophef op social media. Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken