Fatbike-crash in Rotterdam: Moeder en kind met traumahelikopter naar ziekenhuis

19.08.2024 13:36
fatbikes Bron: Unsplash

Dat fatbikes soms levensgevaarlijk kunnen zijn, hebben we al vaker gezegd, en nu zijn die zorgen niet voor niets gebleken.

Fatbike-ongeluk in Rotterdam

Gisterenmiddag raakte een moeder zwaargewond na een verschrikkelijk ongeluk met fatbikes in het centrum van Rotterdam. De vrouw, die met haar kind op een elektrische fiets zat, botste met een andere fatbike, die in tegengestelde richting reed. De botsing was zo heftig dat de moeder ernstig gewond raakte en met spoed naar het ziekenhuis moest worden gebracht. De hulpdiensten arriveerden met een traumahelikopter om de slachtoffers te helpen.

De vrouw en haar kind zijn naar het ziekenhuis gebracht, evenals de man op de andere fatbike, die ook verwondingen opliep, maar minder ernstig. Volgens de politie was het ongeluk het gevolg van een fatbike die moest uitwijken voor een voetganger. Helaas ging dat fout en botsten de twee fietsen op elkaar.

Lees ook – Kinderen op fatbikes: ‘Ik hoop dat ze de zaken snel aanpakken, voordat er nog meer slachtoffers vallen’

Waarom zijn fatbikes zo gevaarlijk?

Fatbikes, oftewel elektrische fietsen met die indrukwekkende dikke banden, zijn hip en stoer. Ze kunnen hogere snelheden bereiken en worden vaak opgevoerd voor extra adrenaline. Maar die extra snelheid en het ontbreken van een verplichte helm maken fatbikes allesbehalve veilig. Zeker in drukke stedelijke gebieden kunnen ze, zonder de juiste voorzichtigheid, voor gevaarlijke situaties zorgen.

Door het imposante uiterlijk en de kracht van deze fietsen zijn ze populair, vooral onder jongeren. Toch moeten we niet vergeten dat deze fietsen bij ongevallen heftige gevolgen kunnen hebben. De meeste fatbikes worden zonder helm gebruikt, wat de impact van een ongeluk nog erger kan maken.

Wat kunnen we doen?

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de risico’s die fatbikes met zich meebrengen. Praat met je kind over de risico’s van fatbikes en benadruk het belang van extra alertheid in het verkeer. Leg uit dat fatbikes vaak sneller rijden en moeilijker te stoppen zijn, vooral als ze in een drukke omgeving rijden. Moedig je kind aan om altijd goed om zich heen te kijken, vooral bij kruispunten en drukke voetgangerszones. Zorg ervoor dat ze weten dat ze voorzichtig moeten zijn en voldoende afstand moeten houden van fatbikes, om onverwachte botsingen te voorkomen.

Wil je kind zelf een fatbike?

Denk goed na over of het wel zo slim is om een fatbike voor je kind te kopen. Ongeacht de leeftijd en ervaring, blijft een fatbike gevaarlijk. Als je toch besluit een fatbike voor je kind aan te schaffen, is het cruciaal om extra aandacht te besteden aan de veiligheid. Zorg ervoor dat je kind altijd een helm draagt, zelfs als dat niet verplicht is. Kies daarnaast voor fatbikes met een goed werkend remsysteem en let erop dat je kind voldoende ervaring heeft met fietsen op hoge snelheid. Bespreek ook verkeersveiligheid en de regels van het fietsen in drukke gebieden, zodat je kind bewust en verantwoordelijk rijdt.

Bron: Rijnmond

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.