Fatbikes: je hebt ze vast al gezien. Je weet wel, die oversized fietsen waar menig tiener met een brede grijns op rondscheurt. Ze zijn cool, hip, en volgens de jeugd zelf een must-have.
Lees verder onder de advertentie
Maar terwijl onze kids hun nieuwste speeltje met trots de straat over knallen, zitten de traumachirurgen met de handen in het haar. Het aantal ernstige ongevallen neemt schrikbarend toe, en de letsels die zij behandelen, zijn vaak zo ernstig dat ze blijvende gevolgen hebben.
Wat begon als een hippe trend, is uitgegroeid tot een serieus gevaar in het verkeer. Vooral jongeren weten de fatbike te vinden, vaak opgevoerd en met snelheden die eigenlijk niet thuishoren op de openbare weg. En dat blijft niet zonder gevolgen. De traumachirurgen zien een verontrustende toename van zware verwondingen, variërend van complexe botbreuken tot ernstig hersenletsel. “We zien letsel dat levensbepalend kan zijn,” waarschuwt traumachirurg Stijn Nelen. “Dit zijn geen kleine ongelukjes. Het gaat vaak om jonge mensen die hun hele leven met de gevolgen blijven zitten.”
Het aantal geregistreerde ongelukken met fatbikes en e-bikes is volgens de artsen slechts het topje van de ijsberg. De huidige cijfers zijn incompleet, omdat niet alle Spoedeisende Hulpen (SEH’s) bijhouden hoeveel slachtoffers er binnenkomen met letsel door dit soort fietsen. Om hier verandering in te brengen, gaat de Vereniging voor Traumachirurgen samen met de Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen en VeiligheidNL zelf gegevens verzamelen. In een korte meetperiode willen ze een beter inzicht krijgen in de omvang en ernst van de ongevallen.
Lees verder onder de advertentie
De verhalen die nu binnenkomen, zijn alarmerend. Niet geheel verrassend liggen veel van de slachtoffers in de categorie ‘jong en onbezonnen’. Vooral kinderen blijken kwetsbaar: hun grote hoofd ten opzichte van hun lichaam maakt dat ze vaker en harder op hun hoofd vallen, met ernstige hersenschade tot gevolg.”We zien kinderen die door hersenletsel blijvende concentratiestoornissen hebben, gevoelig zijn voor licht en geluid, of zelfs nauwelijks nog normaal kunnen functioneren.”
Tijd voor actie
De boodschap van de artsen is duidelijk: er moet iets gebeuren. Fatbikes mogen dan geliefd zijn onder jongeren, de risico’s zijn te groot om te negeren. Ouders en beleidsmakers moeten zich bewust worden van de gevaren en maatregelen nemen om verdere slachtoffers te voorkomen. Want een stoere fiets is mooi, maar niet als hij eindigt in een leven vol beperkingen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.