Fatbikes onder vuur: traumachirurgen waarschuwen voor ernstig letsel

19.08.2024 14:22

Fatbikes: je hebt ze vast al gezien. Je weet wel, die oversized fietsen waar menig tiener met een brede grijns op rondscheurt. Ze zijn cool, hip, en volgens de jeugd zelf een must-have.

Maar terwijl onze kids hun nieuwste speeltje met trots de straat over knallen, zitten de traumachirurgen met de handen in het haar. Het aantal ernstige ongevallen neemt schrikbarend toe, en de letsels die zij behandelen, zijn vaak zo ernstig dat ze blijvende gevolgen hebben.

Lees ook – Fatbike-crash in Rotterdam: Moeder en kind met traumahelikopter naar ziekenhuis

Zorgwekkende toename van ernstig letsel

Wat begon als een hippe trend, is uitgegroeid tot een serieus gevaar in het verkeer. Vooral jongeren weten de fatbike te vinden, vaak opgevoerd en met snelheden die eigenlijk niet thuishoren op de openbare weg. En dat blijft niet zonder gevolgen. De traumachirurgen zien een verontrustende toename van zware verwondingen, variërend van complexe botbreuken tot ernstig hersenletsel. “We zien letsel dat levensbepalend kan zijn,” waarschuwt traumachirurg Stijn Nelen. “Dit zijn geen kleine ongelukjes. Het gaat vaak om jonge mensen die hun hele leven met de gevolgen blijven zitten.”

Lees ook – Kinderen op fatbikes: ‘Ik hoop dat ze de zaken snel aanpakken, voordat er nog meer slachtoffers vallen’

Onvolledige cijfers en schrijnende gevallen

Het aantal geregistreerde ongelukken met fatbikes en e-bikes is volgens de artsen slechts het topje van de ijsberg. De huidige cijfers zijn incompleet, omdat niet alle Spoedeisende Hulpen (SEH’s) bijhouden hoeveel slachtoffers er binnenkomen met letsel door dit soort fietsen. Om hier verandering in te brengen, gaat de Vereniging voor Traumachirurgen samen met de Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen en VeiligheidNL zelf gegevens verzamelen. In een korte meetperiode willen ze een beter inzicht krijgen in de omvang en ernst van de ongevallen.

De verhalen die nu binnenkomen, zijn alarmerend. Niet geheel verrassend liggen veel van de slachtoffers in de categorie ‘jong en onbezonnen’. Vooral kinderen blijken kwetsbaar: hun grote hoofd ten opzichte van hun lichaam maakt dat ze vaker en harder op hun hoofd vallen, met ernstige hersenschade tot gevolg.”We zien kinderen die door hersenletsel blijvende concentratiestoornissen hebben, gevoelig zijn voor licht en geluid, of zelfs nauwelijks nog normaal kunnen functioneren.”

Tijd voor actie

De boodschap van de artsen is duidelijk: er moet iets gebeuren. Fatbikes mogen dan geliefd zijn onder jongeren, de risico’s zijn te groot om te negeren. Ouders en beleidsmakers moeten zich bewust worden van de gevaren en maatregelen nemen om verdere slachtoffers te voorkomen. Want een stoere fiets is mooi, maar niet als hij eindigt in een leven vol beperkingen.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.