Eicellen laten invriezen: een onderwerp dat steeds meer vrouwen – én mannen – bezighoudt. Of het nu gaat om carrière, de zoektocht naar de juiste partner of gewoon meer regie over je toekomst, deze optie wint wereldwijd aan populariteit. Dit wil je weten over ingevroren eitjes.
Lees verder onder de advertentie
1. In goed gezelschap
Actrice Sofia Vergara gaf in 2013 al toe dat ze haar eicellen had ingevroren, omdat ze nog niet klaar was voor een nieuwe baby maar die optie wel open wilde houden. Ook Modern familyster Tyra Banks en reality queen Kim Kardashian hebben hun eitjes laten invriezen, en zijn er open over. Ze vinden het belangrijk om te laten zien dat je als vrouw zelf de regie kunt nemen over je vruchtbaarheid.
Lees verder onder de advertentie
2. Niet alleen in Hollywood
Wereldwijd neemt deze trend snel toe. Vooral in landen zoals de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Australië kiezen vrouwen massaal voor deze optie. In Azië, met name in Japan en Zuid Korea, groeit het aantal vrouwen dat hun eicellen invriest ook explosief. Dit is vooral populair in grote steden, waar vrouwen steeds later aan kinderen beginnen door hun carrière of omdat ze de juiste partner nog niet gevonden hebben.
Lees verder onder de advertentie
3. Eitjes in de vrieskou
Steeds meer vrouwen in Nederland kiezen ervoor om hun eicellen in de vriezer te leggen. En dat is niet zonder reden. Elk jaar doen zo’n vijfhonderd vrouwen dit, meestal tussen hun 30e en 35e – de perfecte leeftijd omdat je eicellen dan nog fris en fruitig zijn.
Lees verder onder de advertentie
4. Waarom in de vries?
De redenen zijn divers: de een wil meer tijd om Mr. Right te vinden, de ander wil eerst nog even knallen op werk. Hoe dan ook, invriezen geeft je meer grip op je toekomst, zonder de druk om nu al te beslissen.
Lees verder onder de advertentie
5. Het proces in een eierdop
Even snel je eitjes invriezen? Nope, daar komt wel wat bij kijken. Je start met twee weken hormoonspuiten – hallo emoties! –, daarna worden de ei cellen geoogst en gaan ze, hup, de vriezer in. Kostenplaatje? Reken op zo’n 3000 euro tot 5000 euro per ronde.
Invriezen geeft geen babygarantie; de kans op een zwangerschap per ingevroren eicel is ongeveer 5%. Dat betekent dat er voor een reële slagingskans 20 tot 30 eitjes moeten worden ingevroren.
7. Lang houdbaar
Ingevroren eicellen blijven tientallen jaren goed in de vriezer. Maar voor het beste resultaat wordt aangeraden om ze binnen 10 jaar te gebruiken. Wat een houdbaarheidsdatum!
8. Social freezing
Vóór 2011 mocht je in Nederland alleen je eicellen laten invriezen als er een medische reden voor was – denk aan een kankerbehandeling of het verwijderen van je eierstokken. Maar tegenwoordig is het ook zonder medische reden mogelijk, en dat noemen ze ‘social freezing’: eicellen invriezen puur omdat je de touwtjes in handen wilt houden. En ja, dat voelt toch wel heel fijn.
9. Ook voor mannen
Niet alleen vrouwen houden van invriezen, mannen doen het ook! Of het nu gaat om een risicovol beroep of een medische behandeling die invloed kan hebben op de vruchtbaarheid – mannen denken vooruit en vriezen net zo goed in.
10. Steeds betaalbaarder
Waar het invriezen van eicellen vroeger vooral iets was voor de elite, zien we nu dat de prijzen dalen. Het wordt steeds bereikbaarder om je vruchtbare toekomst veilig te stellen.
Dit artikel verscheen eerder in het magazine van Kek Mama.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.