Fertiliteitsartsen Merel van den Berg en Odine Aandewiel zien het vaak: mensen die de boot missen omdat ze onbewust te laat aan kinderen beginnen. Daar willen ze bij helpen door mensen bewust te maken: “Denk op tijd aan je vruchtbaarheid”, vertellen ze aan Het Parool.
Lees verder onder de advertentie
Confronterend, maar…
“We realiseren ons dat als heel veel vrouwen eerder hadden geweten hoe snel hun vruchtbaarheid afneemt, ze mogelijk andere keuzes zouden hebben gemaakt”, zeggen fertiliteitsartsen Merel (38) en Odine (38). Hun missie begon toen ze tijdens hun werk steeds dezelfde verhalen hoorden. Vrouwen die dachten dat ze nog alle tijd hadden. Spoiler alert: dat hadden ze niet.
Lees verder onder de advertentie
Wat blijkt? Veel vrouwen overschatten hun kansen om zwanger te worden enorm. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen denken dat je per maand een kans van 80 procent hebt om zwanger te raken. Fout! Zelfs als jonge, gezonde vrouw is dat maar 25 procent. En die kans daalt razendsnel. Op je veertigste is het nog maar 5 procent per maand.
Een onvervulde kinderwens: hartverscheurend
“De meeste mensen denken dat het krijgen van een kind iets is dat vanzelf gaat”, vertelt Odine. “Maar als je eenmaal in de fertiliteitszorg werkt, zie je in de praktijk hoe vaak het niet lukt en hoeveel impact een onvervulde kinderwens heeft op de levens van mensen.” Merel vertelt over een 42-jarige vrouw die dacht dat ivf altijd een uitweg is. Maar helaas, ivf kan vaak maar tot 43 jaar. De fertiliteitsartsen vinden het schrijnend dat er te weinig kennis en aandacht is voor vruchtbaarheid.
Precies daarom richtten de twee zes maanden geleden Stichting Vruchtbaarheid op. Vorige week, tijdens de Week van de Vruchtbaarheid, benadrukten ze hun boodschap. “We zeggen niet dat iedereen kinderen moet krijgen. Wij willen alleen kennis en aandacht verspreiden over vruchtbaarheid”, zegt Odine. “Wij zeggen: denk op tijd aan je vruchtbaarheid.”
Wat iedereen moet weten
Even een snel lesje voortplantingsgeneeskunde. Merel: “Meisjes worden geboren met ongeveer 2 miljoen eicellen. Er worden in hun leven geen nieuwe eicellen gemaakt. Als ze vruchtbaar zijn, komen tijdens de eisprong eerst de eicellen van beste kwaliteit vrij. Hoe ouder je wordt hoe minder goed de kwaliteit dus is van de eicellen. Hierdoor is het moeilijker om zwanger te worden en neemt de kans op een miskraam ook toe. Rond het 37ste levensjaar is 90 procent van de eicellen al afgestorven.”
Lees verder onder de advertentie
En mannen? Tsja, die hebben wat dat betreft een gunstiger vooruitzicht. Zij maken bij elke hartslag duizenden zaadcellen aan. Daarom zijn zij simpelweg veel langer vruchtbaar dan vrouwen.
Die maakbare wereld? Niet zo maakbaar
De wereld lijkt maakbaar. We zetten alles naar onze hand. Natuurlijk willen vrouwen carrière maken, een huis kopen en reizen. Logisch, want het is 2024. Maar tegelijkertijd zit daar het probleem. “We worden ouder, we maken later grotere keuzes, we gaan eerst reizen of carrière maken, maar er is één ding dat niet mee opschuift: onze vruchtbaarheid. Dus als je een partner hebt en een kinderwens hebt én een reis wil maken, maak dan bewust een keuze. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt.”
Het moet normaler worden om over vruchtbaarheid te praten. Net zoals er op school wordt uitgelegd hoe je niet zwanger raakt, moet ook het omgekeerde bespreekbaar zijn. Een op de zes stellen krijgt te maken met subfertiliteit. Dat betekent dat je na twaalf maanden proberen, niet zwanger bent geworden. Dat zijn dus veel mensen uit je naaste omgeving!
Lees verder onder de advertentie
“De factor geluk heb je ook nodig”, voegt Odine toe. En dat is nu net wat we vaak niet online zien, benadrukken de vrouwen. “Je ziet online een vrouw van 43 die zwanger raakt, maar je ziet vaak niet de vele vrouwen die het willen, maar bij wie het niet lukt.” Met hun stichting willen Merel en Odine ervoor zorgen dat mensen later niet denken: “Had ik dat maar eerder geweten.”
Kinderen op de agenda
Zelf wachtten de artsen niet met hun kinderwens. “Ik kreeg op mijn dertigste heel bewust kinderen”, vertelt Merel. “Ik was de eerste in mijn vriendengroep en wilde het niet uitstellen.” Ook Odine liet haar kinderwens voorgaan op een trouwfeest. “Ik was ten huwelijk gevraagd door mijn vriend en toen hebben we gezegd: wat vinden we belangrijker: trouwen of kinderen?” Odine kreeg zelf ook te maken met subfertiliteit. “Het eerste jaar lukte het niet en ik kreeg ook nog een miskraam. Ik had wel even stress, ja. Je beseft dat zwanger zijn geen gegeven is. Het is ook deels geluk.”
Hun boodschap is helder: ken de feiten, maak bewuste keuzes en zet vruchtbaarheid op je agenda. Want sommige dingen zijn nu eenmaal niet maakbaar.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Het is de grootste angst van veel moeders in wording: dat de babynaam die je al jaren klaar hebt liggen voor je neus wordt weggekaapt. Het overkwam Vera. “Ik wist niet wat ik hoorde, had ze nou écht mijn babynaam gestolen?”
De kop is eraf! De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal met presentator Merel Westrik aan de cadeautjesdesk is een feit. Even wennen voor de vaste kijker of smaakt het naar meer voor de komende afleveringen? Dit vindt tv-kijkend Nederland van de nieuwe presentator.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.Kind beschermenSoms voel ik mij echt […]
Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.