Zin in een filmavond met een verhaal dat je raakt, inspireert en verwondert? Dan is Joy op Netflix jouw nieuwe must-see. Deze film vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van de geboorte van Louise ‘Joy’ Brown in 1978, de allereerste IVF-baby.
Lees verder onder de advertentie
Vijftig jaar geleden leek IVF (In Vitro Fertilisatie) nog op sciencefiction. Het idee dat een baby buiten het lichaam van de moeder kon worden verwekt, klonk voor veel mensen als een horrorverhaal. Maar gelukkig waren daar drie Britten; wetenschapper Robert Edwards, gynaecoloog Patrick Steptoe en labmanager Jean Purdy – die ondanks alle weerstand vastbesloten waren om ervoor te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Drie pioniers
De Netflix-film zoomt in op deze pioniers en vooral op Jean Purdy, een verpleegkundige die niet alleen een cruciale rol speelde in het laboratorium, maar ook een vrouw was met een missie: hoop geven aan koppels voor wie de kinderwens onbereikbaar leek. Haar vastberadenheid, gecombineerd met haar eigen persoonlijke verdriet, maakt haar verhaal hartverscheurend én krachtig.
Lees verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de trailer
‘Gefabriceerde baby’s’
Joy laat zien hoe de wereld van toen vol sceptici zat: van de kerk die riep dat IVF onnatuurlijk was tot wetenschappers die bang waren voor een toekomst vol ‘gefabriceerde baby’s’. Robert Edwards (gespeeld door James Norton) kreeg zelfs de bijnaam Victor Frankenstein. En tóch gingen Jean en haar team door, met als resultaat de geboorte van de allereerste IVF-baby op 25 juli 1978. Een moment dat niet alleen geschiedenis schreef, maar ook levens veranderde.
In de film wordt vooral de focus gelegd op de tien lange jaren van onderzoek en de tegenslagen die aan dit succes voorafgingen. Maar het is ook een ode aan de kracht van doorzettingsvermogen en moed, aan Jean Purdy, een vrouw die in stilte een enorme impact maakte en aan de wetenschap die voor miljoenen mensen (misschien ook wel jou) het onmogelijke mogelijk maakte.
Lees verder onder de advertentie
Dus, plof op de bank, pak een dekentje en en laat je meenemen door Joy. Een verhaal dat je niet alleen ontroert, maar je ook laat nadenken over hoe ver de medische wereld is gekomen. Want hoe je het ook bekijkt: IVF begon met een wonder.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.