Zin in een filmavond met een verhaal dat je raakt, inspireert en verwondert? Dan is Joy op Netflix jouw nieuwe must-see. Deze film vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van de geboorte van Louise ‘Joy’ Brown in 1978, de allereerste IVF-baby.
Lees verder onder de advertentie
Vijftig jaar geleden leek IVF (In Vitro Fertilisatie) nog op sciencefiction. Het idee dat een baby buiten het lichaam van de moeder kon worden verwekt, klonk voor veel mensen als een horrorverhaal. Maar gelukkig waren daar drie Britten; wetenschapper Robert Edwards, gynaecoloog Patrick Steptoe en labmanager Jean Purdy – die ondanks alle weerstand vastbesloten waren om ervoor te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Drie pioniers
De Netflix-film zoomt in op deze pioniers en vooral op Jean Purdy, een verpleegkundige die niet alleen een cruciale rol speelde in het laboratorium, maar ook een vrouw was met een missie: hoop geven aan koppels voor wie de kinderwens onbereikbaar leek. Haar vastberadenheid, gecombineerd met haar eigen persoonlijke verdriet, maakt haar verhaal hartverscheurend én krachtig.
Lees verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de trailer
‘Gefabriceerde baby’s’
Joy laat zien hoe de wereld van toen vol sceptici zat: van de kerk die riep dat IVF onnatuurlijk was tot wetenschappers die bang waren voor een toekomst vol ‘gefabriceerde baby’s’. Robert Edwards (gespeeld door James Norton) kreeg zelfs de bijnaam Victor Frankenstein. En tóch gingen Jean en haar team door, met als resultaat de geboorte van de allereerste IVF-baby op 25 juli 1978. Een moment dat niet alleen geschiedenis schreef, maar ook levens veranderde.
In de film wordt vooral de focus gelegd op de tien lange jaren van onderzoek en de tegenslagen die aan dit succes voorafgingen. Maar het is ook een ode aan de kracht van doorzettingsvermogen en moed, aan Jean Purdy, een vrouw die in stilte een enorme impact maakte en aan de wetenschap die voor miljoenen mensen (misschien ook wel jou) het onmogelijke mogelijk maakte.
Lees verder onder de advertentie
Dus, plof op de bank, pak een dekentje en en laat je meenemen door Joy. Een verhaal dat je niet alleen ontroert, maar je ook laat nadenken over hoe ver de medische wereld is gekomen. Want hoe je het ook bekijkt: IVF begon met een wonder.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.