Zin in een filmavond met een verhaal dat je raakt, inspireert en verwondert? Dan is Joy op Netflix jouw nieuwe must-see. Deze film vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van de geboorte van Louise ‘Joy’ Brown in 1978, de allereerste IVF-baby.
Lees verder onder de advertentie
Vijftig jaar geleden leek IVF (In Vitro Fertilisatie) nog op sciencefiction. Het idee dat een baby buiten het lichaam van de moeder kon worden verwekt, klonk voor veel mensen als een horrorverhaal. Maar gelukkig waren daar drie Britten; wetenschapper Robert Edwards, gynaecoloog Patrick Steptoe en labmanager Jean Purdy – die ondanks alle weerstand vastbesloten waren om ervoor te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Drie pioniers
De Netflix-film zoomt in op deze pioniers en vooral op Jean Purdy, een verpleegkundige die niet alleen een cruciale rol speelde in het laboratorium, maar ook een vrouw was met een missie: hoop geven aan koppels voor wie de kinderwens onbereikbaar leek. Haar vastberadenheid, gecombineerd met haar eigen persoonlijke verdriet, maakt haar verhaal hartverscheurend én krachtig.
Lees verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de trailer
‘Gefabriceerde baby’s’
Joy laat zien hoe de wereld van toen vol sceptici zat: van de kerk die riep dat IVF onnatuurlijk was tot wetenschappers die bang waren voor een toekomst vol ‘gefabriceerde baby’s’. Robert Edwards (gespeeld door James Norton) kreeg zelfs de bijnaam Victor Frankenstein. En tóch gingen Jean en haar team door, met als resultaat de geboorte van de allereerste IVF-baby op 25 juli 1978. Een moment dat niet alleen geschiedenis schreef, maar ook levens veranderde.
In de film wordt vooral de focus gelegd op de tien lange jaren van onderzoek en de tegenslagen die aan dit succes voorafgingen. Maar het is ook een ode aan de kracht van doorzettingsvermogen en moed, aan Jean Purdy, een vrouw die in stilte een enorme impact maakte en aan de wetenschap die voor miljoenen mensen (misschien ook wel jou) het onmogelijke mogelijk maakte.
Lees verder onder de advertentie
Dus, plof op de bank, pak een dekentje en en laat je meenemen door Joy. Een verhaal dat je niet alleen ontroert, maar je ook laat nadenken over hoe ver de medische wereld is gekomen. Want hoe je het ook bekijkt: IVF begon met een wonder.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.