Goed nieuws: gamen is helemaal niet zo slecht voor jouw tiener

03.09.2024 10:03

Zit jouw tiener ook urenlang per dag te gamen? Uit recent onderzoek blijkt dat gamen helemaal niet zo slecht voor je is als vaak wordt aangenomen. Het kan zelfs positieve gevolgen hebben.

Van de leerlingen van het basisschoolonderwijs gamet 38 procent dagelijks. Naar de maatstaf van het Nederlands Jeugdinstituut valt minstens 24 uur per week gamen onder “intensief gamen”. Dat is meer dan drie uur per dag. Hier voldoet 13 procent van de middelbare scholieren en 14 procent van de basisschoolleerlingen aan. Als je bedenkt dat een tiener gemiddeld van de 24 uur per dag 9 tot 11 uur slaapt en 7 uur per dag op school zit, blijft er weinig tijd over voor andere dingen als je ook nog meer dan drie uur per dag aan het gamen bent. Veel mensen maken zich zorgen over de verslavingsgevoeligheid van games en de negatieve effecten die gamen kan hebben op de mentale gezondheid. 

Lees ook – Vrouw net bevallen, man gaat liever gamen: ‘De verpleegsters vroegen hem om stiller te zijn’

Positieve effecten van gamen

Onderzoeker Hiroyuki Egami wil graag het heersende negatieve beeld van gamen aan de kaak stellen. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dus dat gamen niet per se negatieve effecten heeft op de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Gamen kan zelfs een positief effect hebben op het mentale welzijn! Dit is een interessante bevinding die nog niet eerder uit onderzoek is gekomen. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat gamen de levensvoldoening kan verhogen en psychologische stress kan verlagen. Ook helpt het tegen gevoelens van eenzaamheid door een gevoel van verbondenheid te creëren.

Deze positieve effecten waren vooral te zien bij het gebruik van een Nintendo Switch. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met dat de Switch vaker samen met vrienden of familie gebruikt wordt en omdat er veel zogenaamde “exergames” (spellen die fysieke activiteit bevorderen) op te spelen zijn, en ook beweging heeft een positief effect op verbeterd mentaal welzijn.

Kanttekening

Goed nieuws dus, voor de ouders van fervente gamers onder ons! Critici plaatsen wel wat kanttekeningen: de gevonden positieve effecten gelden alleen als je minder dan drie uur per dag gamet. Ook lijkt het effect te verschillen per game console. In het onderzoek zijn alleen de Nintendo Switch en de Playstation 5 meegenomen, en het positieve effect van de Playstation 5 was aanzienlijk kleiner dan dat van de Switch. Dit verschil in game consoles zal nader onderzocht moeten worden, waar Egami zich graag in de toekomst op wil storten. Wordt vervolgd dus.

Bron: Scientias

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.