In het nieuwe geboortecentrum in Utrecht staat het gezin centraal. Hier slaap je als kersverse ouders samen met de baby op één kamer, zelfs als een van hen ziek is. Van begin tot eind ben je nauw betrokken bij de zorg voor je baby, en dat heeft voordelen voor iedereen: voor het zorgpersoneel, jullie als ouders, én natuurlijk voor de baby.
Lees verder onder de advertentie
In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht draait alles om familiegerichte zorg. Dit betekent dat de baby altijd bij bij ouders op de kamer is, zelfs als er medische behandelingen nodig zijn. Moet de baby bijvoorbeeld gereanimeerd worden? Dan gebeurt dat in diezelfde kamer, in het bijzijn van de ouders. De kersverse ouders worden hierdoor betrokken in alle zorgen voor het kindje.
Lees verder onder de advertentie
Ouders zijn in het geboortecentrum lid van het behandelteam
Marijke Steijn, verpleegkundig specialist op de neonatologie-afdeling, vertelt aan het AD dat het belangrijk is dat ouders zoveel mogelijk betrokken worden bij de zorg voor hun baby. “Ouders zijn echt lid van het behandelteam,” legt ze uit. Stein, die al jaren op de neonatologie werkt, zit in de werkgroep Family Centered Care. Hiermee zorgt ze ervoor dat haar collega’s dezelfde zorgvisie kunnen omarmen.
Lees verder onder de advertentie
Voorheen waren de verschillende afdelingen verspreid over het ziekenhuis, maar met de komst van dit nieuwe geboortecentrum komen verloskunde, neonatologie en kindergeneeskunde samen op één vleugel. Dit zorgt ervoor dat zorgverleners veel makkelijker contact met elkaar hebben en altijd op de hoogte zijn van wat er speelt op de verschillende kinderafdelingen.
“We kunnen elkaar informeren en met elkaar sparren,” aldus Marijke. En dat is niet alleen waardevol voor het zorgpersoneel, maar ook voor de ouders en hun kind.
Moeder en baby mogen niet gescheiden worden
Marijke is een groot voorstander van het idee dat moeder en baby niet gescheiden moeten worden. Ze legt uit dat het enorm veel gezondheidsvoordelen heeft als moeder en baby bij elkaar blijven. Kinderen groeien beter, ontwikkelen zich sneller en het is gewoon veel fijner voor zowel moeder als kind. Vroeger moest een baby op de neonatologie-afdeling vaak alleen blijven terwijl naar huis moesten, maar dat is nu verleden tijd.
Lees verder onder de advertentie
Ook voor het zorgpersoneel is het een verademing dat ouders zoveel mogelijk de zorg op zich nemen. Dit gaat om de zorg die niet door medisch personeel gedaan hoeft te worden. De vader mag elke nacht in dezelfde kamer slapen. Hierdoor leren beide ouders om vol zelfvertrouwen voor hun (zieke) baby te zorgen. Zo kunnen zij, wanneer het moment daar is, met een gerust hart en vol vertrouwen naar huis gaan met hun kindje.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.