Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Nog nooit werden er zo weinig kinderen geboren in Nederland als in 2023. Afgelopen jaar zagen “slechts” 165 duizend kinderen het levenslicht. Dat zijn er bijna 3 duizend minder dan in 2022. Sterker nog, het is nog minder dan het dieptepunt van 1983.
Het vruchtbaarheidscijfer in Nederland daalt al jaren, en kwam in 2023 naar verwachting uit op gemiddeld 1,43 kinderen per vrouw. In 2010 lag dat aantal nog op 1,796.
In de periode van 2010 tot 2020 was er in Nederland een soort geboorterollercoaster gaande, volgens gegevens van het CBS. We begonnen met ongeveer 184.000 geboortes in 2010. De daarop volgende jaren schommelde de cijfers een beetje rond dat punt. Maar, zo rond 2019 zagen we een duikvlucht: we tikten toen zo’n 170.000 geboorten aan. Die trend zette door met nu dus een nieuw dieptepunt van 165.000 geboortes.
Wat er precies achter die daling zit, weet natuurlijk niemand precies. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren. Denk aan economische onzekerheid, veranderende werkpatronen en persoonlijke keuzes over wanneer het juiste moment is om aan het ouderschap te beginnen.
Demograaf Jan Latten zegt tegen Het Parool dat er achter dit CBS-cijfer volgens hem een schrijnend, persoonlijk verhaal zit voor veel jonge mensen. “De meeste jonge mensen willen wel kinderen, blijkt uit onderzoek. Alleen komt voor een deel die droom niet uit omdat ze gehinderd worden.”
Veel stellen blijven hierdoor volgens Latten ook ongewenst kinderloos. Ze wachten met kinderen krijgen tot ze een geschikte woning hebben of een goede baan, maar soms duurt dit te lang of overleeft de relatie het niet.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.