Moeders en billendoekjes; het beste duo sinds mes en vork. Gebruik jij de billendoekjes ook voor alles en nog wat? Dat is blijkbaar niet zo’n goed idee.
Lees verder onder de advertentie
Waar moeders en hun kroost gaan, gaan de pakjes billendoekjes. Persoonlijk gebruik ik ze overal voor. Vieze billen, vieze snoet, plakhandjes, voor éven over de commode of de kinderstoel. En wie weet pak ik de keukentafel ook nog wel mee.
Lees verder onder de advertentie
Toxische stoffen
Ik blijk overigens niet de enige te zijn want uit onderzoek van Waarzitwatin blijkt dat 80 procent van de ouders deze doekjes ook gebruikt voor andere dingen dan alleen billen poetsen. Volgens toxicoloog Hester Hendriks kunnen we dat maar beter niet doen en ze vooral alleen gebruiken voor de billen.
“Naast onder andere aloë vera, viscose en water, bevatten billendoekjes vaak ook geurstoffen zoals geraniol of limoneen. Sommige baby’s, kinderen en ook volwassenen kunnen een allergie hebben voor deze geurstoffen”, legt ze uit. “Bij het gebruik van billendoekjes is het goed om er bewust van te zijn dat billendoekjes qua samenstelling niet geproduceerd zijn voor aanraking met de slijmvliezen in de mond. Baby’s hebben veel hand-mond-contact, dus gebruik de doekjes liever niet als snoetenpoetsers of om handjes schoon te maken. Zo voorkom je dat je kind onnodig aan chemische stoffen wordt blootgesteld.”
Lees verder onder de advertentie
Ook geen vervanging voor de schoonmaakdoekjes
Ook raadt ze het af om de billendoekjes te gebruiken voor het schoonmaken van bijvoorbeeld het aankleedkussen, de commode, vloer, speelgoed en kinderstoel. “Billendoekjes laten een vettige laag achter waar bacteriën in kunnen groeien. Door het vele hand-mond-contact kunnen kleine kinderen ook deze bacteriën binnenkrijgen.”
Lees verder onder de advertentie
Oh, oeps. En ik dacht nog wel drie vliegen in één klap te slaan. Voortaan dus gewoon weer een pak snoetenpoeters halen én gewoon een schoon vaatdoekje over de stoel.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.