1 op 7 stellen wil pas bij geboorte baby het geslacht weten, blijkt uit onderzoek

12.06.2024 08:00

Wanneer je een baby verwacht, is er één vraag die altijd terugkomt: wordt het een jongen of een meisje? Sommige stellen kunnen niet wachten en willen het geslacht al weten voordat de baby geboren wordt.

Maar, verrassend genoeg, kiest bijna een op de 7 zeven ervoor om zich bij de geboorte te laten verrassen. Dat blijkt uit onderzoek van Made for Moments onder toekomstige ouders.

Praktisch

De overige 86,1 procent van de stellen wil het geslacht dus wel al tijdens de zwangerschap weten. “Vroeger was het veel gebruikelijker om te wachten tot de geboorte. Ook omdat er minder manieren waren om achter het geslacht te komen. Maar tegenwoordig hoort de meerderheid van de ouders het geslacht al bij een echo”, vertelt Patricia Pauwels, online marketeer van Made for Moments. “Het geslacht van de baby kan handig zijn om de kinderkamer en kleertjes alvast te kopen. Voor vrienden en familie is het bij het kopen van cadeautjes ook praktisch om te weten of het een jongetje of meisje wordt.”

Lees ook – Teleurgesteld over het geslacht? Zo ga je om met gender disappointment

Het grote nieuws

Deel je het grote nieuws met vrienden en familie? Nou, bijna vier op de vijf (79,7 procent) doen dat zeker! Sommigen kiezen voor een simpel appje, maar anderen gaan all out met een heuse gender reveal party. Jawel, een kwart van de aanstaande ouders onthult het geslacht van hun baby op deze feestelijke manier. En wie zijn de gelukkigen die worden uitgenodigd? Voornamelijk familie (23,6 procent), maar de vrienden blijven niet achter (10,7 procent)!

Lees ook – Ruby: ‘Zou het stilgeboren kindje zich ongewenst hebben gevoeld?’

Gender appje

Nog iets interessants uit het onderzoek: bijna vier op de tien stellen (38,9 procent) die een kindje verwachten, kondigen het geslacht aan bij hun vrienden via WhatsApp. Maar als het gaat om naaste familie, krijgt slechts 13,3 procent een appje. Ouders en broers en zussen geven duidelijk de voorkeur aan een persoonlijke benadering (46,4 procent). Bij vrienden ligt dit percentage iets hoger (41,9 procent), maar nog steeds wordt voornamelijk gebruik gemaakt van WhatsApp voor de aankondiging.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.